Veel opslagsystemen zijn standaard ontworpen en voorzien van een geaard netstelsel. Een onlogische keuze meent Raymond Vergouwe, commercieel technisch adviseur bij Bender Benelux en spreker op het Energy Storage event. Zogeheten zwevende netstelsels bieden tal van voordelen, waaronder een hogere bedrijfszekerheid.
Door: Dimitri Reijerman
In de praktijk worden twee verschillende netstelsels gebruikt, vertelt Vergouwe: “Een geaard netstelsel en een zwevend netstelstel. Een geaard stelsel kun je vergelijken met de installatie thuis of op kantoor. Als er een aardfout wordt gemaakt, zal een aardlekschakelaar ervoor zorgen dat de installatie spanningsloos wordt en ontstaat het probleem dat alle processen achter deze schakelaar stoppen. Dat kan in de industrie schade aan een machine veroorzaken of grondstofderving opleveren, met mogelijk leveringsproblemen tot gevolg. Als een geaard stelsel niet goed beveiligd is, dan zullen de problemen nog groter worden. Dan kan er door de sluiting hitte of zelfs brand ontstaan.”
“Bij een zwevend netstelsel, een IT-netstelsel, bewaak je het geheel door middel van een isolatiewachter met actieve meetmethodiek. Het IT-stelsel is niet direct verbonden met een geaarde aansluiting. Een van de voordelen is: ‘ook al heb ik een aardfout, ik kan doorgaan met het proces’ en onderhoud inplannen, vertelt Vergouwe.
Continuïteit
Actieve isolatiebewaking op zwevende netstelsels, ook wel IT-netstelsels geheten, is een uitvinding van Dipl. -Ing. Walther Bender in 1939. Toch verwacht Vergouwe tijdens het Energy Storage event het publiek bekender te maken met deze door-en-door beproefde technologie: “In ons land kun je dankzij de zachte bodem makkelijk een koperen aardpen in de grond prikken voor aarding. In de producerende landen om ons heen worden op grote schaal zwevende netstelsels toegepast omdat dat daar minder makkelijk gaat.”
Hoewel relatief onbekend, wordt de technologie van zwevende netstelsels al breed gebruikt in toonaangevende sectoren over de hele wereld. Vergouwe: “Het wordt onder andere toegepast in operatiekamers. Dat proces moet altijd doorgaan. Dat geldt ook voor energiecentrales en bedrijven in de olie-/gassector. Overal waar kritische processen belangrijk zijn, wordt er bewust gekeken naar zwevende netstelsels t.b.v. de continuïteit.”
Deze bedrijfszekerheid kan in de ogen van de technisch adviseur ook goed van pas komen in de markt voor energieopslag, bijvoorbeeld door deze toe te passen op containers met batterijen: “Op deze wijze kan ook een buurtbatterij worden bewaakt en is een typisch zwevend netstelsel”, zegt Vergouwe. “Het verhoogt de bedrijfszekerheid. Ook is onderhoud veel beter in te plannen. En door een hogere efficiency ontstaat een betere total cost of ownership.”
Volgens Vergouwe zijn de kosten voor implementatie van zwevende netstelsels in producten als buurtbatterijen, waarin gelijkstroom wordt gebruikt, nauwelijks hoger. “Bij het plaatsen van een Isolatiewachter zijn de meerkosten beperkt. Denk aan bedragen tussen 300 tot 1500 euro.”
Demo
Tijdens zijn lezing zal Raymond Vergouwe namens Bender Benelux de diverse voordelen van zwevende netstelsels ten opzichte van geaarde netstelsels nader uit de doeken doen. Daarbij zal hij een demonstratie geven van een elektrisch systeem waarin een isolatiefout wordt gegenereerd in een zwevend netstelsel en continuïteit wordt getoond.
U kunt zich registreren voor een gratis bezoek aan het Energy Storage event.