Eindelijk een opleiding ‘Systeemarchitect Gebouwautomatisering’


Komende maand oktober start de opleiding ‘Systeemarchitect Gebouwautomatisering’. Het wordt een pittige post-HBO opleiding die is ontwikkeld op initiatief van de brancheorganisatie Gebouw Automatisering samen met het opleidingsinstituut TVVL. De Nederlandse Brancheorganisatie voor Gebouw Automatisering werd in 2011 opgericht om te zorgen dat er in gebouwen echt functioneel werkende systemen komen, dat de gebruiker krijgt wat hem is beloofd en wat hij mag verwachten.

De leveranciers van automatiseringssystemen in gebouwen zijn voor een deel dezelfde als automatisering in de industrie in gebouwen: Honeywell, Schneider Electric, Siemens, Johnson Controls. Die kennen heel goed de noodzaak om systeemarchitecten in te zetten bij implementatie. Bovendien moeten systeemarchitecten recht overeind blijven als partijen in de waardeketen uit kostenoverwegingen gaan morrelen aan de consistentie van een ontworpen systeem, ten koste van de functionaliteit. Dat de branche van meet af aan binnen FHI heeft geopereerd hielp daarbij. In de branches Industriële Elektronica en Industriële Automatisering wordt de centrale rol van systeemarchitecten al decennia lang erkend en gepraktiseerd.

De opleiding die nu gaat starten bestaat uit drie hoofdthema’s: Gebouwbeheer & ICT, Methodieken & Skills en Functionele sub systemen & Installatietechnieken die onderdeel kunnen zijn van een gebouwautomatisering architectuur. Het is een opleiding voor professionals binnen de gebouwautomatisering die zich willen ontwikkelen tot technoloog in leidende verantwoordelijkheid. Zij vertalen de functie eisen van de gebouweigenaar en -gebruikers naar adequate en consistente systeeminvulling in de automatisering en beheer van gebouwen.

Belangrijk onderdeel van de opleiding is ‘soft skills’. De systeemarchitect moet in zijn rol anderen zodanig kunnen overtuigen en sturen, dat het systeem dat hij heeft ontworpen overeind blijft en niet wordt aangetast door de verleiding om te beknibbelen of te improviseren. ‘Een half systeem is geen systeem.’ De brancheorganisatie verwacht dat jaarlijks dertig tot vijftig systeemarchitecten kunnen worden opgeleid. Uiteindelijk zal elk bedrijf dat in de markt actief en succesvol wil zijn als system integrator, een aantal opgeleide systeemarchitecten nodig hebben. Daarnaast zullen de engineerings- en adviesbureau’s die actief zijn in de vastgoedmarkt, deze discipline ook steeds meer in huis moeten hebben. Tenslotte zullen de trends naar Internet of Things en Smart Buildings/ Smart Cities de behoefte aan systeemarchitecten enorm laten toenemen. De brancheorganisatie en TVVL hebben zich ten doel gesteld om de opleiding zo veel mogelijk ‘future proof’ te maken en te houden. Nieuwe technologische ontwikkelingen moeten ingepast kunnen worden. Met de ontwikkeling en implementatie van deze opleiding op post-HBO niveau, verwacht de brancheorganisatie de hele waardeketen van vastgoedontwikkeling, -realisatie en –beheer duidelijk te kunnen maken dat investeren in technologie in gebouwen op een hoger waarde- en beslissingsniveau moet worden benaderd en afgehandeld, dan nu nog vaak gebeurt.

Kandidaten voor de opleiding dienen ten minste één hbo/wo-opleiding als basis te hebben in verband met het vereiste werk- en denkniveau.

Intekening voor de opleiding is mogelijk via www.tvvl.nl of via een email bericht aan Liesbeth Zijlstra van de FHI-branche Gebouw Automatisering (l.zijlstra@fhi.nl). Voor medewerkers van bedrijven die zijn aangesloten bij de brancheorganisatie geldt, uiteraard, een speciaal ledentarief voor het volgen van de opleiding.

 

Zie ook: Signalement 3, 2016