Werk, plezierig, goed en zinvol of vol trukendozen?


‘Uit Muntendam’, uit munten dam, uitmuntend dam, de titel van het eerste hoofdstukje van ’Mooi  werk’ van Ben Tiggelaar is een fraai woordspel. Dat Tiggelaar ook werkelijk geboren werd in Muntendam, als zoon van de postbode, maakt het nog mooier.

Vanwege mijn vooroordeel over zijn ‘MBA in één dag’, meed ik jarenlang Tiggelaar en zijn boeken. Dit dunne boekje, uitgegeven ter gelegenheid van de maand van de spiritualiteit 2016, kon ik niet laten liggen en daar heb ik geen spijt van. Al zijn andere boeken hoef ik niet meer te lezen, maar niet omdat ik teleurgesteld was, integendeel. Dit kleine werkje is zo waardevol dat al dat andere muntengedoe er niet meer toe doet.  Tiggelaar schreef 31 korte teksten, met een geweldige en heldere rode draad. Het gaat over plezierig werken, goed werken en zinvol werken. En ‘werken’ neemt hij dan ook nog ruim. Eigenlijk gaat het over ‘leven’. Als belezen mens refereert hij aan diverse integere denkers zoals dominee Tim Keller uit New York en de man achter Václav Havel, de Tsjech Tomáš Sedláček. Hoe hij al die gedachten rangschikt tot een lijn waar je echt iets mee kunt, dat is knap en bemoedigend. Bovendien zo geschreven dat je graag doorleest.

Kort daarna kwam ik het boek van Roos Vonk tegen, ‘Collega’s en ander ongemakken, de psychologie van de werkvloer’. Leek mij een mooie combinatie. Was een beetje een teleurstelling toen ik begon te lezen. Vonk’s boek is een verzameling van 67 columns en ze pretendeert geen heldere lijn  of filosofie, of misschien toch….

vonk

 

Ze presenteert een verzameling levenslessen, met zelfs een zoeksysteem voor elke persoonlijke gelegenheid, zoals sommige slechte lezers de Bijbel hanteren. We analyseren elkaar kapot, dacht ik af en toe. Kijken naar jezelf kan je depri maken. En dan ook nog ons onderbewuste. Wat doe je eigenlijk met die inzichten? Tussen onzin, roddelachtigheid en trukendozen is het zoeken naar houvast. Soms is die er. Het Barnum-effect bijvoorbeeld, dat je jezelf altijd herkent in elke beschrijving. En uiteindelijk, je innerlijke kompas als ultieme leidraad voor elke situatie. Gek genoeg blijft het vermakelijk om te lezen. Veel beter wordt je er niet van, hooguit de bevestiging dat sociale intelligentie handig is in de omgang en in zekere mate is aan te leren. Overigens is schrijft Vonk in vlotte stijl en heel compact, maar het is geen boek om achterelkaar uit te lezen.

‘Mooi Werk’ is niet meer als gedrukte uitgave te koop, maar wel gratis te downloaden via www.tiggelaar.nl/shop/nieuw-mooi-werk

Zie ook: Signalement 3, 2016