Hij runt een veelbelovende start-up in decentrale data-opslag, doet zaken in data security, schrijft artikelen voor het World Economic Forum en spreekt passievol over technologie, innovatie en de impact op de maatschappij: Yori Kamphuis is een veelzijdig man. Hij zal tijdens het FHI Federatiecongres spreken op basis van het hoofdthema ‘Leven in de Cyber World, onze avontuurtocht tussen valkuilen’.
Door: Dimitri Reijerman
Kamphuis ziet zichzelf als futurist, maar is naar eigen zeggen vooral geïnteresseerd in het hier-en-nu met betrekking tot technologie: “De toekomst is ontzettend interessant. We weten niet precies wat het zal zijn, maar we zien nu al heel veel ontwikkelingen in de maatschappij en de nieuwe technologie die is ontworpen. Maar hoe hard gaat het nu eigenlijk? Wat kunnen we nu al? En waar zijn we op dit moment? Op die vragen wil ik ingaan”, zegt de jonge ondernemer.
Aan de hand van een aantal voorbeelden wil Kamphuis tijdens zijn keynote op het FHI Federatiecongres schetsen wat anno 2018 de stand van zaken is: “Van robotica en AI tot nanotechnologie, waarom is dat van belang?” Tegelijkertijd belooft de futurist ook de bijbehorende dilemma’s op tafel te leggen: “Is het zo dat we nu altijd alles mogen? Of zitten daar dilemma’s aan vast? Dat is een interessante vraag”, zegt hij.
Slecht op de hoogte
Volgens Kamphuis zijn veel mensen onvoldoende op de hoogte wat er op dit moment speelt binnen het brede speelveld van de technologie. Daarnaast bestaat bepaalde technologie die nu ‘hot’ vaak al veel langer dan algemeen bekend is. Als voorbeeld noemt Kamphuis 3D-printers. Daar wordt al sinds de jaren tachtig aan gewerkt. “Wij lijken soms verrast te worden door de snelheid, of de traagheid, waarmee dingen opkomen. Dat is opmerkelijk“, aldus Kamphuis.
Toch zitten ook futuristen er met hun bespiegelingen met enige regelmaat naast. Kamphuis wil die weg niet inslaan: “Wat ik niet wil doen is een exact percentage voorspellen van het aantal banen dat verloren gaat door robotica”, zegt Kamphuis. “Ik wil dat mensen juist beter stil gaan staan bij het toepassen van technologie. Het is niet zomaar eng of zomaar mooi. Er zitten concrete uitdagingen aan vast.”
Op dit moment zijn er al tal van voorbeelden te noemen die een maatschappelijke discussie opleveren. Denk aan Facebook. “Was is een goede manier om mee te gaan? Ook daar moeten we stil bij staan. Dit zijn precies het type vraagstukken dat ik wil gaan behandelen.”
Cutting edge technologie
Naast zijn werk als trend watcher, is Kamphuis met zijn start-up Storro ook volop bezig met cutting edge technologie die, zo zeggen zijn collega’s, een grote impact gaat hebben op de maatschappij. Storro slaat met behulp van blockchaintechnologie data op meerdere plaatsen decentraal en versleuteld op. Het jonge bedrijf mikt zich daarbij vooral op het MKB.
Tegelijkertijd schrijft Kamphuis ook voor vooraanstaande instanties artikelen waarin toekomstige scenario’s staan beschreven. “Onlangs schreef ik een stuk voor het World Economic Forum over verstedelijking. Daarin beschrijf ik een scenario waarin steden in de toekomst mogelijk juist gaan de-urbaniseren. Heel fascinerend.”
Met een persoonlijke blik naar de toekomst kijkende ziet de futurist het verduurzamen van de planeet als de grootste uitdaging. “We zetten daar wel stappen in, maar ik denk soms ook dat daar te weinig in wordt gedaan of te weinig. Denk dan aan de steden die onbewoonbaar dreigen te worden doordat de temperatuur met 8 graden stijgt aan het einde van deze eeuw. Daar ligt voor ons allen een grote uitdaging.”