Inline concentratiemeting van eindproducten, in processen en toevoerstromen gebeurt zowat in alle (deel)processen in de voedingssector. Er worden verschillende meettechnieken (zoals densiteit) gebruikt, maar refractometrie (of meten van de brekingsindex) is de meest robuuste en betrouwbare van allemaal.
Refractometrie is allang de geëigende technologie voor het meten van Brix (suikerconcentratie), maar is perfect inzetbaar voor bepalen van andere concentratiewaarden waaronder bv. alcoholpercentage. Alle kritische voedings- en drankprocessen kunnen voordeel halen uit deze inline meting, denk maar aan de mogelijkheden tijdens verdamping, verdunning en mengen, extractie, koken, fermentatie, destillatie alsook de detectie van de verschillende componenten in het mengsel, meten van concentraties in de CIP skid en monitoring van organische stoffen in effluent.
Ontdek tijdens deze lezing wat refractometrie precies is en wat je ermee kan doen. Waarom het ongevoelig is voor zwevende stof, deeltjes, gasbellen, etc. en waarom deze techniek weinig of geen onderhoud vraagt, kom je hier ook te weten. Aan de hand van enkele typische applicaties bespreken we samen waarom refractometrie zo’n breed inzetbare techniek is voor het meten van Brix, concentraties, procesopvolging en productverificatie.
Door Feb Theys, Elscolab