Het moest een inspirerende ontmoetingsplaats worden voor collega’s, klanten en bewoners van de Zuidas, maar vooral een bijdrage leveren aan een duurzamere maatschappij. Het circulaire paviljoen van ABN AMRO, geopend in 2017, behaalde een BREEAM Excellent certificaat en dient vandaag de dag als toonbeeld van circulair bouwen in Nederland.
Foto: ABN AMRO
Circulair bouwen betekent een betere milieu, een gezondere samenleving en een duurzamere economie. Daarom besloot ABN AMRO om de duurzame maatschappij te versnellen en kantoren voor te bereiden op de toekomst. Rob Kuipers, product development manager bij ABN AMRO, legt uit: “met dit gebouw en de manier waarop we het realiseren, willen we mensen inspireren”. Het Paviljoen heeft als doel het trefpunt te worden voor duurzame ‘movers en shakers’ waarbij mensen met verschillende achtergronden met elkaar in gesprek gaan over een duurzamere invulling van de economie.
Architekten Cie. kreeg de opdracht het paviljoen te ontwerpen. Associate Hans Hammink legt de veranderende rol van de architect uit: “Normaal zit je als architect sterk bovenop de esthetiek en gaat het er dus vaak om hoe iets eruit ziet. In het ontwerpproces van het paviljoen was, echter, de gelijkwaardige samenwerking essentieel. Constante dialoog met leveranciers levert uiteindelijk een heel ander gebouw op, waar ik erg blij mee ben.”
BAM Bouw en Techniek is vanaf de eerste dag betrokken bij de advisering en engineering van de circulaire ideeën. Het circulair bouwen van het Paviljoen, inclusief de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, is geen eenvoudige opgave. Om de duurzame ambities en uitstraling te kunnen bewerkstelligen, is bijvoorbeeld de hoofddraagconstructie van het Paviljoen uitgevoerd in een hybride constructie van vuren en larikshout, dat demontabel is. Een ander bijzonder aspect is dat de panelen van het Paviljoen gevuld zijn met anorganische zouten, die naar gelang de temperatuur van fase veranderen en grote temperatuurschommelingen in het circulaire gebouw dempen.
In opdracht en volgens het ontwerp van BAM Bouw en Techniek levert BRControls Projects de complete meet- en regeltechnische installaties ten behoeve van de klimaatinstallaties in het paviljoen, inclusief de schakelkast, regeltechnische veldapparatuur, BRN20 IP-naregelingen voor de lokale klimaatregelingen, aansturing van alle DALI-verlichting, fancoilunits, VAV-boxen, kanaal naverwarmers, vloerverwarming en -koeling inclusief regeltechnische bekabeling. René Zsom, einleitung bachelorarbeit Accountmanager BRControls licht toe: “wij hebben ons binnen dit project vooral gefocust op nieuwe ontwikkelingen, levensduurverlenging van onze producten en recycling, waardoor vervanging en de daaruit volgende CO2-uitstoot tot een minimum wordt beperkt.”
Met de BRT24 fulltouch ruimtebediening en de BRT30 digital Ceiling sensor met Bluetooth, waarin onder andere een human index is opgenomen, wordt de gevoelstemperatuur in een ruimte bepaald. Deze temperatuur wordt berekend op basis van de daadwerkelijk gemeten temperatuur, in combinatie met de luchtvochtigheid. Zsom legt uit dat dankzij het gebruik van snelle en ultramoderne ICT-technieken installaties optimaal met elkaar kunnen communiceren.
Omdat in het gebouw veel glas wordt toegepast, bleek ruimte bedieningsapparatuur op de wand op veel plekken geen optie, vertelt Zsom. “In deze ruimtes – waaronder de vergader- en conferentie ruimtes, gangen et cetera – wordt de BRT30 digital Ceiling sensor met Bluetoothconnectie gebruikt. De ruimte wordt uitleesbaar en volledig bedienbaar gemaakt met de BRControls app voor op de Android en Apple iOS smartphone of tablet.”
Ten slotte is het interessant om te weten dat 16.000 spijkerbroeken een tweede leven hebben gekregen in het Paviljoen. Wie in het paviljoen naar boven kijkt, ziet daar nu de opvallende blauwe akoestische plafondpanelen. ABN AMRO bewijst met dit gebouw dat duurzaamheid tot in de fundering, dak, ontwerp en exploitatie een cruciale rol heeft gespeeld en daarmee klaar is voor de opkomende veranderingen van de toekomst.
Betrokken partijen: ABN Amro, Architekten Cie, BAM Bouw & Techniek, BRControls