Delft IMP
In de energie transitie gaat meer veranderen dan alleen het gebruik van elektriciteit uit meer wind- en zonne-energie. Een essentiële schakel hierbij is namelijk de noodzakelijkheid elektrische energie te kunnen opslaan. Je kunt elektriciteit omzetten naar waterstof, maar gemakkelijker is het gebruik van batterijen. Batterijen zijn momenteel evenwel nog relatief duur. Er wordt enorm veel technologie onderzoek en ontwikkeling gedaan om batterijen goedkoper te maken en het krijgt steeds meer aandacht (b.v. Nobelprijs Chemie 2019 voor Lithium batterijen).
Een in TU Delft uitgevonden technologie kan laagjes met nano-dikte op batterijpoeder afzetten (een miljoenste millimeter). Hierdoor kan een substantiële bijdrage geleverd worden aan de verbetering van batterijen. Batterijen kunnen namelijk lichter en stabieler worden gemaakt en daarmee goedkoper (tot wel 30%). De Europese Unie heeft aangegeven in korte tijd een hele nieuwe batterij industrie te ontwikkelen om meer kennis en ook productie naar Europa te halen. Achtergrond is met name dat de batterijenmarkt voor voertuigen naar verwachting snel groeit, maar ook de stationaire batterijmarkt, hoewel kleiner, zal in 2024 naar verwachting al 5x zo groot zijn als vandaag.
De attractieve salderingsregeling van elektriciteit aan het net gaat op een gegeven moment stoppen (2021/2022). Zou het niet mooi zijn om tegen die tijd de overtollige energie van zonnepanelen op de gebouwen op te slaan in betaalbare stabiele batterijen met deels Nederlandse producten erin?