Hoewel we er wellicht niet vaak bij stilstaan, is er een grote kans dat we allemaal wel iemand kennen die behandeld of onderzocht is met radioactieve stoffen op de nucleaire afdeling van een ziekenhuis.
Het is hierbij waarschijnlijk dat het radioactieve materiaal is verkregen vanuit de zestig jaar oude Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten. Dertig procent van de wereld productie komt van de HFR. PALLAS is de nieuwe medische isotopenreactor die de verouderde Hoge Flux Reactor (HFR) in Petten gaat vervangen.
Beveiliging van (nucleaire) faciliteiten, materiaal en informatie is van het grootste belang voor PALLAS. Om te voorkomen dat de veiligheid van mens en milieu in gevaar gebracht kan worden of dat er kennis en informatie over de reactor, de technologie en/of (reactor)materiaal in verkeerde handen komt, gelden diverse beleidsregels ten aanzien van bijvoorbeeld het reactorontwerp, het voldoen aan de voorwaarden van de IAEA Nuclear Security Guidelines en de Nederlandse wetgeving en dataclassificatie.
Maar hoe kun je voldoen aan wet-en regelgeving op het vlak zowel fysieke als digitale beveiliging (Informatiebeveiliging en cyber security), hoe zet je een security architectuur op en definieer je alle beheersmaatregelen als het te beveiligen object nog niet bestaat?
Ruud Koning, ICT manager en CISO van Pallas en Edwin Roijers van Croonwolter&dros, zullen de uitdagingen en geboekte resultaten bespreken in hun reis naar een cyber secure object, vanuit een volledige greenfield situatie.