Protocollen verenigen zich achter IP als veilige ruggengraat voor gebouwautomatisering
De organisaties achter de toonaangevende technologische standaarden voor gebouwautomatisering werken samen aan het nieuwe initiatief IP Building and Lighting Standards (IP-BLiS). Dit betekent dat BACnet International, KNX Association, OCF, Thread Group en de Zigbee Alliance gaan samenwerken om de behoefte van gebruikers in de utiliteit op het gebied van connectiviteit beter af te stemmen en om de integratie te verbeteren.
Met IP-BLiS bevorderen deze standaarden samen een veilige multi-standaard en een op IP gebaseerde infrastructuur. Deze fungeert straks als ruggengraat in de gebouwautomatisering en vervangt de inefficiënte, nog steeds veel gebruikte oplossingen van één specifiek systeem. Om dit voor elkaar te krijgen zullen de partijen de werking van toonaangevende technologische normen harmoniseren, de fragmentatie in slimme gebouwconnectiviteit verminderen en een brede acceptatie van naast elkaar bestaande oplossingen bevorderen.
Silo-oplossingen als barrière
Op dit moment is er geen enkele automatiseringstechniek beschikbaar die alle praktijkcases omvat die nodig zijn om een utiliteitsgebouw volledig te automatiseren. Van liften en energiebeheer, tot verlichting, watervoorziening en airconditioning, tot toegangscontrole- en bewakingssystemen: er zijn talloze toepassingen van technologieën om gebouwen slim te maken. Sommige gebouwsystemen maken nog steeds gebruik van een grote verscheidenheid aan oplossingen die vaak afzonderlijke, op hardware gebaseerde gateways en infrastructuren vereisen. Deze versnippering in slimme gebouwen via ‘silo-oplossingen’ leidt tot hogere kosten voor planning, installatie, onderhoud en beheer. Bovendien blijven synergievoordelen op lange termijn onbenut.
De toekomst is IP
Om deze barrières te overwinnen, willen de leden van IP-BLiS lichtsturings- en gebouwautomatiseringssystemen combineren met IT-netwerken. Dit doen zij door gebruik te maken van een veilige, volledig op IP gebaseerde configuratie. Tegelijkertijd zullen zij de werking van hun technische normen in overeenstemming met dit voornemen harmoniseren. Op deze manier kunnen systeem integratoren straks de gegevens van de meest uiteenlopende gebouwsystemen via één IP-adres toegankelijk maken.
Deze aanpak heeft verschillende voordelen. Hardwaregebaseerde gateways worden overbodig, omdat verschillende apparaten in de meest uiteenlopende systemen via één veilige IP-verbinding kunnen communiceren. Zo wordt het veel gemakkelijker om Internet of Things (IoT-)producten naadloos te integreren in bestaande slimme gebouwen. Bovendien zal een IP-gebaseerde aanpak de inspanningen en kosten aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd de veiligheid verhogen, waardoor projecten met slimme gebouwen beter schaalbaar worden.
Wereldwijde inzet voor IP-BLiS
De gezamenlijke standaarden zullen IP-BLiS via wereldwijde marketing- en communicatie-acties in de markt voor gebouwautomatisering promoten als dé IP-gebaseerde oplossing. Samen zullen zij de veiligheidseisen identificeren die nodig zullen zijn voor verschillende regio's en de wetgeving verder beïnvloeden om de adoptie van IP-BLiS te verhogen. Bedrijven die de doelstellingen van IP-BLiS willen ondersteunen, kunnen deelnemen door lid te worden van een van de deelnemende organisaties. “We zijn trots dat we deel uitmaken van IP-BLiS. Dit initiatief is een echte gamechanger voor de gebouwautomatisering die de groei van de markt verder zal versnellen. Dit kan nu dankzij de toegevoegde waarden op het vlak van integratie, schaalbaarheid en veiligheid," zegt Franz Kammerl, voorzitter van KNX Association International.
Reactie van partijen
“De BACnet-gemeenschap werkt van nature samen en we zijn blij met de mogelijkheid om via IP-BLiS volledig geïntegreerde gebouwautomatiseringssystemen te promoten", aldus Andy McMillan, voorzitter van BACnet International. "IP-BLiS is een krachtig platform voor het communiceren van de waarde van IP en bij het aanpakken van de complexiteit en dynamische eisen van gebouwinformatie- en regelsystemen.
"Samenwerking is de sleutel om het volledige potentieel van IoT te benutten", zegt David McCall, voorzitter van de Open Connectivity Foundation. “IP-BLiS is het perfecte platform voor OCF en andere belangrijke spelers in de industrie om de krachten te bundelen. Samen kunnen we de problemen aanpakken waar lichtbesturing en gebouwautomatisering vandaag de dag mee te maken hebben, namelijk het opheffen van connectiviteitsbarrières en zo echt slimme gebouwen creëren.”
"Thread Group is verheugd om deel uit te maken van zo'n prestigieus initiatief. Ons low-power draadloos netwerk protocol is gebaseerd op IP en zorgt daarmee dat veel verschillende toepassingen naadloos samenwerken”, zegt Grant Erickson, voorzitter van Thread Group. "Wij geloven dat IP-BLiS een cruciale standaard zal bieden die slimme gebouwen nodig hebben om de interoperabiliteit te verbeteren en de kosten te verlagen. Daardoor verbeteren we de efficiëntie, functionaliteit, automatisering en veiligheid van gebouwen zoals kantoren, zorginstellingen, hotels en scholen.”
"De komst van IoT vereist geleidelijk aan meer samenwerking tussen fabrikanten, ecosystemen en wereldwijde standaardorganisaties om het evoluerende potentieel van aangesloten apparaten te ontsluiten", zegt Tobin Richardson, voorzitter en CEO van Zigbee Alliance. “Door middel van IP-BLiS kijken we ernaar uit om te helpen bij het faciliteren van meer efficiëntie voor gebruikers in commerciële omgevingen door middel van veilige, all-IP-gebaseerde standaarden voor een betere lichtregeling en gebouwautomatisering.”
Over KNX
KNX Association is de oprichter en eigenaar van de KNX technologie de – wereldwijde STANDAARD voor woning- en gebouwenautomatisering. Dit omvat het sturen van gebouwfuncties van onder andere verlichting, zonwering, verwarming, ventilatie, airconditioning, beveiliging, persoonlijke alarmering, watercontrole, energiebeheer en slimme energiemeters, telecommunicatie en consumentenelektronica. KNX is de wereldwijde standaard voor woningen gebouwenautomatisering met een fabrikant- en productonafhankelijke ingebruiksstellingstool (ETS) met een volledige serie van transmissiemedia (TP, PL, RF en IP) evenals een volledige serie configuratiemodi (system en easy mode). KNX is erkend als een Europese standaard (CENELEC EN 50090 en CEN EN 13321-1) en een internationale standaard (ISO/IEC 14543-3). Deze standaard is gebaseerd op 30 jaar ervaring in de markt. Meer dan 495 bedrijven wereldwijd uit verschillende toepassingsgebieden zijn aangesloten bij KNX en bieden bijna 8.000 KNX gecertificeerde productgroepen in hun catalogi aan. De KNX Association heeft samenwerkingscontracten met bijna 100.000 installatiebedrijven in 190 landen.