Industrial Ethernet, een nieuwe standaard?
Waarom doen we zo moeilijk met al die verschillende protocollen uit de industrie en gebruiken we niet gewoon hetzelfde als de kantoorautomatisering? Vele rotten uit het vak weten hierop het antwoord, maar toch zal Hans Goossens van Ballast Nedam Parking binnen de inleidende lezing hier nogmaals kort een antwoord op geven, en zal daarnaast kort ingaan op de term Industrial Ethernet. Hierin zullen we aansluitend de standaarden bespreken en de opsomming maken wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte van veldbussen.
Mocht u na deze lezing nog geen verschillen ontdekken binnen de protocollen, dan kunt u een verdiepingsslag maken in de lezing “Industrial Ethernet Facts” binnen de track ‘Architectuur’, waarbij B&R objectief de belangrijkste verschillen tussen de vijf belangrijke Industriële ethernet protocollen, PROFINET, POWERLINK, EtherNet/IP, Ethercat en SERCOS III zal bespreken.
Een installatie met 100% beschikbaarheid?
Uit de praktijk horen we vaak dat bij Industrial Ethernet-verbindingen zich minder problemen voordoen dan bij busverbindingen. Hierbij is het wel belangrijk dat er een goed fundament ligt en dat er bij de installatie de juiste afwegingen worden gemaakt. De aanleg van een nieuw netwerk is namelijk niet zo maar een kabeltje trekken, er komt veel meer bij kijken. Meerdere factoren zijn essentieel, zoals de juiste keuze van componenten, waarbij bekabeling, connectoren en netwerkcomponenten het eerst aan de beurt zijn. Maar er moet ook rekening gehouden worden met de juiste afstanden, redundantie en niet te vergeten bescherming en beveiliging. Een hele lijst aan zaken waarvan Charles Preeker van Weidmuller gezamenlijk met u een handige checklist bespreekt voor het juiste ontwerp van de netwerkinfrastructuur. Met als doel een onderhoudsvriendelijke en toekomstgerichte situatie te ontwerpen.
In theorie is dit een prachtig ontwerp, maar ook de installatie is zeer belangrijk. Vaak komen technici en managers toch fouten of storingen tegen, bijvoorbeeld door omgevingsinvloeden of veranderingen binnen de applicatie. Als het zover is en u hebt hier op voorhand niet over nagedacht, mist u een referentiepunt van de storingsvrije omgeving. Graag helpen wij u de voorbereidingen te treffen om een storing binnen Industrieel Ethernet sneller op te lossen. Het consult ‘Troubleshooting Industrial Ethernet ‘ geeft antwoord op deze vraag door de beschikbare permanente en mobiele (hulp)middelen te inventariseren waarmee u de kritische prestatie-indicatoren zichtbaar kunt maken. Het juiste (hulp)middel op het juiste moment draagt uiteraard bij aan correcte beslissingen.
Bij draadloze overdracht kent troubleshooting hele andere factoren. Verstoringen van een draadloos signaal kunnen vele oorzaken hebben, sterker nog: ze kunnen zich heel sporadisch en onverwachts voordoen waarbij de gevolgen groots kunnen zijn. De vraag is dan: hoe achterhalen we de oorzaak en wat kunnen we hieraan doen? De spreker van Heynen geeft u door middel van praktijkvoorbeelden de juiste handvatten om met de juiste middelen op zoek te gaan naar de verstoringen.
Hoe kunt u kennis omzetten naar concrete voordelen voor uw proces?
Kennis staat centraal bij Industrial Ethernet, maar hoe kunt u dit omzetten naar concrete voordelen? Een goed voorbeeld hiervan is de lezing van Pilz, waarin Arjen Verhoeven zal spreken over het toepassen van industrieel ethernet binnen een SIL 3 applicatie. Het is namelijk mogelijk om met SafetyNET p, een open netwerkprotocol gebaseerd op TCP-IP dat gecertificeerd is voor SIL 3 applicaties, te gebruiken voor niet fail-safe applicaties. Doordat het protocol gebaseerd is op TCP-IP, kan gebruik gemaakt worden van vrij in de handel verkrijgbare netwerk apparatuur en is het mogelijk verschillende netwerk typologieën toe te passen.
Een andere concrete toepassing van kennis wordt in de lezing van Schneider Electric uiteengezet. Rene Rozee zal u tonen hoe de transparantie en beschikbaarheid van uw proces gewaarborgd worden door uw ethernet architectuur. De toenemende behoefte aan gedistribueerde intelligentie maakt netwerken van groot belang, en de nieuwste generatie EPAC’s (Programmable Automation Controller) beschikt over een ingebouwde ethernet backbone waardoor u verzekerd bent van een hoogwaardige ethernetarchitectuur. Kortom, doe uw voordeel met deze kennis op 3 april!