Ethernet is inmiddels het meest gebruikte communicatie- cq monitoringmiddel in de industrie en bij de nutsbedrijven. FHI heeft veel aspecten belicht en er een waardevolle studiedag van gemaakt (26 maart 2015 in het Evoluon te Eindhoven). Vroeger werden veeladerige signaaladers gebruikt met één ader per commando. We wilden meer mogelijkheden hebben en dat leidde tot systemen van diverse fabrikanten.
Een monitoringssysteem kan:
- standen opnemen en brengen naar een bedieningsdesk,
- meetwaarden opnemen,
- schakelopdrachten uitvoeren (schakelaar in/uit ; ventiel open/dicht),
- een proces veranderen.
Het heeft overigens enige tijd geduurd voordat schakelopdrachten op afstand uitgevoerd mochten worden. Vanuit de petrochemische industrie kwam het initiatief voor Fieldbus (USA) en Profibus (Europa). Je was dan niet meer afhankelijk van het specifieke systeem van de fabrikant, want iedere fabrikant conformeerde zich aan de regels. Dat was een hele stap vooruit. In onze huidige ogen langzaam en betrekkelijk duur. De volgende stap was ethernet (profinet), dat sneller en goedkoper is. Daartoe zijn IEC-normen gemaakt. Bij fieldbus en profibus werd voor de overdracht van de signalen tweeling- of coaxkabel gebruikt. Dat kan bij profibus ook, maar glasvezelkabel is goedkoper en laat grotere overdrachtssnelheden toe. Overigens vraagt het behandelen kabels en glasfiber de nodige aandacht. Dat geldt ook voor moffen en eindsluitingen. Bij profibus kun je verschillende configuraties bekabeling gebruiken: stervorm en ringvorm. Je kunt op afstand de functie van knopen wijzigen. Dat is met name handig bij een ongewilde onderbreking van een verbinding.
De laatste noviteit is draadloos met hoge frequenties. Heel handig, maar over de kwetsbaarheid wordt gediscussieerd. Een glasfiber basisnet heeft de voorkeur. De procesindustrie gebruikt voor nieuwe installaties ethernet. Dat geldt ook voor grote elektriciteitscentrales en voor de scheepvaart.
De nieuwste toepassing is smart grids (elektriciteitsnetten ) waarbij aan de aansluiting (bijv huisverbruiker) niet alleen elektriciteit geleverd kan worden uit conventionele centrales, maar ook locaal opgewekte energie van die aansluiting (denk aan ph-zonnecollectoren) kan worden opgenomen en naar andere verbruikers worden geleid.
Bron: Elpec Info digitaal – nr. 21 – mei 2015