Doorbraak van quantumcomputers met RF technologie


In de jaren tachtig werd het concept van de snellere quantum computers al beschreven. De kwantumeffecten bieden de kans om op grote hoeveelheden data parallel berekeningen uit te voeren. Na vele jaren van wetenschappelijk onderzoek kwam er een doorbraak in 2017 door een prototype van IBM. Dat heeft gezorgd voor een race om het eerste werkend exemplaar te maken. Raymond Schouten van de TU Delft en het QuTech institute spreekt tijdens de RF Technology dag op 18 april over “Quantum bits and RF technology”.

De presentatie van Raymond Schouten gaat in op het gebruik van RF-apparatuur en technieken in het onderzoek voor quantum computers. Hij haalt verschillende RF-metingen en beheersconcepten aan, waarbij technieken als reflectometrie en vectormodulatie gebruikt worden. De meetapparatuur strekt zich uit over cryogene versterkers tot een op FPGA gebaseerde golfvorm generator.

Een presentatie die hierop aansluit vindt later in het programma plaats. Duije Deurloo van TNO gaat in op het beheersen van de qubits. Het geheugen van de quantumcomputers is opgebouwd uit qubits.

Quantumprocessor

Er zijn vele experimenten uitgevoerd met golfvormgeneratoren om individuele qubits onder controle te houden. De supergeleidende qubits worden nu opgeschaald naar een quantumprocessor. Duije Deurloo geeft een toelichting in zijn presentatie hoe de Microwave Vector Switch Matrix wordt benut om door frequenties individuele of groepen van qubits te controleren. Met de derde versie zit TNO op een maximum van 64 qubits op een chip.

Hier kunt u het volledige programma van de Nederlandse RF Technology dag bekijken. Op de site kunt u zich ook aanmelden voor een gratis bezoek.