Business intelligence kan containerafhandeling nog efficiënter maken

Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De APM Terminals Maasvlakte II is een vrijwel volledig geautomatiseerde containerterminal. Het bedrijf is voortdurend bezig met efficiëntieverbeteringen. Volgens Michael van Dijk, werkzaam bij AllYourBi, zorgt het toepassen van business intelligence-software ervoor dat de terminal zijn processen continu kan monitoren en verbeteren. Tijdens het Productie Proces Automatisering (PPA) event zal Van Dijk inzicht geven in deze aanpak.

Door: Dimitri Reijerman

In de huidige 'information age' wordt data gezien als de nieuwe olie. Maar om waardevol te zijn moet data wel goed zijn gestructureerd, zegt Van Dijk: “Heel veel bedrijven hebben tal van verschillende systemen draaien, zowel in de cloud als lokaal. Daarin zit tal van informatie opgesloten hoe bedrijven performen. Denk aan klantgesprekken, financiële data en operationele gegevens. Wij zijn als AllYourBi in staat om al die data naar een centrale plek te ontsluiten en om van daaruit managementinformatie en aansturingsdata te leveren, en daar analyses op te doen.”

Van Dijk vertelt hoe hij dit principe toepast bij APM: “Dat concept passen we onder andere toe bij APM Terminals. Zij hebben een volledig geautomatiseerde terminal. Bij het lossen van een container van een schip komt nauwelijks meer een mens kijken. Tijdens dat proces wordt heel veel data gegenereerd. Denk aan de PLC-aansturing maar ook het terminal operating systeem, het core systeem waarmee alle opdrachten worden verstuurd. En er zitten tal van interfacesystemen tussen, net als camera’s met OCR om vast te stellen of de juiste container is gepakt. Al die systemen hebben we voor APM ontsloten in een data warehouse-omgeving.”

Hij vervolgt: “Vanuit deze data warehouse voeden we de organisatie met informatie. Elke ochtend is er een dagelijkse rapportage. Deze rapportages geven aan wat er de afgelopen 24 uur is gebeurd en wat er voor de komende 24 uur staat gepland. Die dagelijkse rapportages worden gevoed vanuit de warehouse omgeving.”

Om bij de containerafhandeling op het APM-terrein efficiëntieverbeteringen te behalen, moet informatie worden samengebracht, zegt Van Dijk: “Hoe maak je zo’n terminal slimmer? De systemen bij APM komen van verschillende leveranciers. Al die systemen samen geven aan: wat gebeurt er eigenlijk op zo’n terminal? Hoe beweegt een bepaalde container zich over het gehele terminalterrein? Waar blijft hij lang staan en welk stukje van het proces duurt langer ten opzichte van andere processen? Je wilt vaststellen: waar zit precies de bottleneck. Die vragen kun je alleen beantwoorden door de data uit alle verschillende systemen te combineren. Anders heb je maar een klein stukje van de waarheid. Datawarehousing maakt het mogelijk om alle data te centraliseren en daarop je inzichten te baseren.”

Big data en bedrijfscultuur

Dat klinkt eenvoudig, maar is het zeker niet, benadrukt Van Dijk: “Er zijn twee grote uitdagingen, zowel voor APM als in het algemeen. Eén: de enorme hoeveelheid data. Waar ga je precies beginnen? In het begin heb je zoveel data, je ziet door de bomen het bos niet meer. Als je eenmaal alle data hebt, komt uitdaging twee: hoe zorg je er voor dat een organisatie daar ook gebruik van gaat maken. Je kunt fancy grafieken maken die allemaal leuke dingen laten zien, maar als die niet zorgen voor inzichten om actie op te ondernemen, wat zijn die rapportages dan waard? Die rapportages gaan uit zichzelf niets veranderen. Zo’n verandering, soms een complete cultuurverandering, dat moet je weten te realiseren.”

Bij APM wordt business intelligence inmiddels breed ingezet. En met resultaat, zegt Van Dijk: “Op geautomatiseerde terminals worden projecten geïnitieerd op basis van verzamelde data. Deze data heeft inzicht gegeven in de performance. Want je wil zo snel mogelijk laden en lossen van een boot. Met de verzamelde data is het mogelijk om te achterhalen welke containerbewegingen bijvoorbeeld langer duren dan de gewenste tijd. Vervolgens willen we weten waarom. Op basis van de data kun je er ook oorzaken aan koppelen, bijvoorbeeld dat het proces even is stilgelegd door een te harde wind of als gevolg van een storing. Vervolgens kun je weer kijken wat je als organisatie kunt doen om die verstoringen zoveel mogelijk weg te nemen.”

Hij vervolgt: “Dit is een continu proces. En zo ontstaan ook weer nieuwe inzichten die er weer voor zorgen dat je meer containers per uur kan verplaatsen. Elk jaar worden er nieuwe targets gesteld, op basis van de data wordt gekeken, waar zijn we? Waar kunnen we nog verbeteren om de targets te behalen?””

Proeftuin

APM Terminals Maasvlakte II is pas zo’n vijf jaar oud. Het terminalbedrijf kan met zijn voortschrijdende digitalisering continu blijven innoveren. En daar is de eigenaar heel blij mee, zegt Van Dijk: “APMT MVII is de meest geautomatiseerde terminal in haar soort. Daardoor is het een onwijs interessante terminal voor de APM en Maersk Groep. Om te begrijpen wat werkt (en wat niet) wordt data gebruikt. Daarmee werd APM MVII in zekere zin een soort van proeftuin.”

Wilt u de lezing van Michael van Dijk bezoeken? Registreer u kosteloos voor het Productie Proces Automatisering event.