Tijdens de ontwikkeling van onze kabels en draden testen we elk product grondig in onze testlaboratoria. In het derde deel van onze serie laat HELUKABEL u kennis laten maken met het testen van kabels in rupssystemen.
Energiekettingen - ook bekend als kabelrupsen - zijn ideaal voor het geleiden en beschermen van elektrische, hydraulische en pneumatische kabels in bewegende machines en apparatuur. Ze worden gebruikt in situaties waar machineonderdelen heen en weer bewegen - bijvoorbeeld in liften, machinegereedschappen en in de bedieningsstations van hoogbouwmagazijnen. De geleider zorgt ervoor dat de kleinste toegestane buigradius voor de kabels niet wordt overschreden, waardoor schade wordt voorkomen.
Rupskabels zijn voortdurend in beweging - vaak ononderbroken dag en nacht - waardoor snelle versnellingen, krappe buigradius en voortdurende slijtage voortdurende uitdagingen zijn. Er zijn veel toepassingen waar kabels in rupsen miljoenen buigcycli moeten doorstaan zonder beschadiging, en tegelijkertijd bestand moeten zijn tegen olie, hitte en chemicaliën. Kernisolatie- en omhullingsmaterialen van hoge kwaliteit zijn hier essentieel om het risico op abrasieve slijtage te verminderen, wat de kabels zou kunnen beschadigen en leiden tot dure machinestoringen.
Het HELUKABEL-portfolio bevat speciale kabels voor bewegende toepassingen in kabelrupsen. Om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de strenge eisen van dagelijks gebruik, onderwerpen we ze aan uitgebreide tests in ons testlaboratorium in Windsbach, Duitsland. We hebben verschillende testfaciliteiten met traversepaden variërend van 0,9 tot 40 meter. Met versnellingen tot 50 m/s², snelheden tot 10 m/s en verschillende rups buigradii kunnen we diverse bedrijfsomstandigheden realistisch simuleren. Het doel van deze tests is om te bewijzen dat de koperen draden, kernisolaties, stranding en buitenmantels constant veranderende buigspanningen onbeschadigd doorstaan en dus voldoen aan onze hoge kwaliteitsnormen.
Alleen kabels die aan al onze strenge eisen voldoen, vinden hun weg naar ons productportfolio. Daarom zijn onze rupskabels de bijdrage van HELUKABEL aan het waarborgen dat installaties en machines zowel kosteneffectief als efficiënt op de lange termijn kunnen werken, zelfs onder zware omstandigheden.
Waar moet je specifiek op letten bij het kiezen van een rupskabel?
Er zijn verschillende criteria: ten eerste moeten de koperdraden fijn vertind zijn, dat wil zeggen, ze moeten klasse 5 geleiders zijn. De individuele geleiders moeten worden vertind met de kleinst mogelijke leglengte om de flexibiliteit te optimaliseren. Het ontwerp van de mantel- en isolatiematerialen moet rekening houden met de vereiste bewegingen en de relevante omgevingsomstandigheden. Het wordt ook aanbevolen om het aantal kernen tot een minimum te beperken: als het aantal kernen toeneemt, is een speciaal torsieproces vereist. Dit vergroot de diameter van de kabel, wat tot ruimteproblemen in de kabelrups kan leiden. Bovendien moeten rupskabels zo licht mogelijk worden ontworpen. De energieketting moet zijn eigen gewicht dragen, evenals dat van de kabels erin. Hoe lager het totale gewicht, hoe groter de dynamische prestaties en dus hoe minder energie er nodig is om het systeem in beweging te krijgen.
Hoe worden de kabels uitgelijnd in een kabelrups?
Voor optimale uitlijning is het belangrijk om van tevoren precies te bepalen welke kabels en andere componenten zoals pneumatische en hydraulische slangen zullen worden gebruikt en om de energieketting dienovereenkomstig te selecteren. Kabels en slangen moeten losjes naast elkaar worden geplaatst in de kamers van de sleeptros en idealiter van elkaar worden gescheiden met behulp van verdeelschotten. Het handhaven van een gespecificeerde speling tussen de kabel en verdeler zorgt ervoor dat de kabels vrij kunnen bewegen. Symmetrische gewichtsverdeling in de kabelrups helpt bij een soepele werking. Bovendien moeten de kabels in elke sectie allemaal hetzelfde mantelmateriaal hebben om onnodige slijtage te voorkomen.