Internet of Things, of IoT, is niet meer uit onze samenleving weg te denken. Steeds meer apparaten worden verbonden met internet. En met de komst van 5G zal dit helemaal een vogelvlucht gaan nemen.
Omdat IoT met de dag belangrijker wordt, is het fijn als je weet wat veelvoorkomende termen precies betekenen. Daarom leggen we 8 veelvoorkomende IoT begrippen aan je uit in deze blog.
Zodat je niet meer hoeft te denken “ik heb er weleens van gehoord, maar wat is het ook alweer?”. En je helemaal op de hoogte bent wat deze digitale revolutie van IoT precies inhoudt.
De ultieme begrippenlijst
- IIoT: dit staat voor Industrial Internet of Things en is een stap verder dan IoT. Zoals de naam al aangeeft, gaat het om industriële toepassingen voor het digitaliseren van de hele procesketen. Denk aan bijvoorbeeld fabrieken. Hier worden de wat zwaardere sensoren voor gebruikt, zoals de Advantech WISE-2410. Vaak hebben deze sensoren een ATEX of een ISO certificering om op sites zoals de Botlek (een groot industriegebied onder Rotterdam) te mogen draaien.
- VPN: VPN betekent Virtual Private Network. Een VPN zorgt dat er een veilige, versleutelde verbinding ontstaat tussen jouw apparaten en het internet. De data van jouw apparaat wordt eerst naar de beveiligde VPN-server gestuurd. Deze server stuurt daarna de versleutelde data naar het internet. Vaak wordt een VPN-verbinding ook gebruikt om 2 apparaten veilig met elkaar te laten praten. Daarnaast kun je via een VPN ook beschermd apparaten vanaf elke locatie ter wereld laten verbinden met jouw eigen interne netwerk. Door gebruik te maken van een VPN-verbinding krijgen hackers geen kans om bij jouw gevoelige data te komen. Ook zijn jouw IP-adres en locatie niet meer voor iedereen te zien.
- Edge computing: slimme apparaten kunnen zelf alsmaar meer informatie verwerken en hierop ingewikkelde berekeningen toepassen. De data wordt dus steeds vaker verwerkt op de plek waar het ook verzameld wordt. Namelijk bij het apparaat zelf, aan de rand van het netwerk (“the edge”). Edge computing is het tegenovergestelde van cloud computing waarbij data van verschillende apparaten juist wordt verwerkt op 1 centrale plek in de cloud.
- API: de betekenis van een API is letterlijk Application Programming Interface. Het zorgt voor een koppeling tussen verschillende systemen en software. Zo kan data van het ene systeem naar het andere systeem worden doorgezet. Hierdoor kunnen diverse systemen met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen. Met een API kun je bijvoorbeeld jouw sensordata verrijken met data van externe bronnen.
- MQTT: dit is een vorm van een verbindingsprotocol voor IoT. Ieder systeem en device zendt data in zijn eigen “taal” uit. Een protocol zorgt ervoor dat informatie van het ene systeem of device kan worden gelezen en begrepen door de andere systemen en devices in het netwerk. Het MQTT protocol is ontworpen als een uiterst lichtgewicht publishing/subscribe-berichtentransport.
- Payload: dit is de “eigenlijke data” die getransporteerd wordt als onderdeel van een sensorbericht. Dit stukje data bevat waarden die voor gebruikers niet te begrijpen zijn. Door middel van payload conversie wordt deze onduidelijke data omgezet naar een waarde die voor mensen betekenisvol is. Zo zend een temperatuursensor bijvoorbeeld “1” als payload. Na de payload conversie is dit getal “1” omgezet naar het voor ons begrijpelijke 23°C. Zo weten we dat de sensor in die ruimte een temperatuur van 23°C heeft gemeten.
- Machine learning: deze variant van kunstmatige intelligentie (AI) wordt steeds relevanter. Het betekent dat systemen en machines zelf de sensordata kunnen interpreteren. Via een algoritme leren de systemen van deze data. Zo worden zij steeds slimmer en verbeteren zij hun prestaties continu. Machines leren dus zelf van de data in plaats dat zij via software worden voorgeprogrammeerd om bepaalde taken uit te voeren.
- Spreadingsfactor (SF): dit is een belangrijk begrip voor LoRaWAN technologie. De spreadingsfactor beïnvloedt de tijd die een sensor nodig heeft om een bericht te versturen naar de gateway. Hoe langer het duurt om het bericht te verzenden, hoe meer energie de sensor verbruikt. SF waardes liggen tussen de 7 en de 12. Hoe lager de SF, hoe langer de batterij van de sensor mee gaat door de kortere zendtijd. Daarnaast is de spreadingsfactor ook van invloed op het bereik en de payload grootte die de sensor kan versturen. Hoe korter de zendtijd (een lage SF dus), hoe minder groot het bereik is. En hoe lager de SF, hoe groter de payload (het datapakketje) is voor de sensor.
IoT kent nu geen geheimen meer
Nu je precies weet wat deze veelvoorkomende IoT begrippen inhouden, heeft het IoT jargon geen geheimen meer voor jou. De vele ontwikkelingen in IoT volgen elkaar snel op. Zo komen er ieder kwartaal wel nieuwe termen bij. Mis jij een begrip in deze lijst die volgens jou echt niet mag ontbreken? Laat het ons weten zodat we hem kunnen toevoegen!
Ben je door deze blog enthousiast geworden over (starten met) IoT? En ben je benieuwd wat voor mogelijkheden het biedt voor jouw organisatie? We helpen je graag! Neem contact op met onze accountmanagers zodat je samen kunt kijken hoe je succesvol kunt starten met IoT-toepassingen.