Groene of geroosterde koffie - bespaar kosten met een vochtmeting

Groene of geroosterde koffie - bespaar kosten met een vochtmeting Door: Inventech Benelux BV

Groene koffiebonen hebben een typisch vochtgehalte van 10 – 13% wanneer ze in de haven aankomen. Het eerste punt van vochtmeting vindt vaak plaats voordat de bonen in het magazijn worden opgeslagen. De meting kan in een laboratorium, at-line of zelfs in-line worden gedaan om ervoor te zorgen dat de groene koffiebonen enige tijd kunnen worden bewaard.

Sensor voor meten van vocht in groene koffie l Inventech

Tijdens het branden van de koffiebonen wordt een hoge temperatuur van ~ 230 °C toegepast. De bekende Maillard-reactie zal plaatsvinden en daardoor ontwikkelt de koffie zijn typische aroma. Tegelijkertijd wordt het vocht aanzienlijk verminderd. Om het brandproces op het gewenste niveau te stoppen wordt vaak het zogenaamde bluswater toegepast. Om ervoor te zorgen dat de wettelijke grens van 5% vocht niet wordt overschreden, wordt de gebrande koffie direct na de koelfase gemeten met behulp van een procesmeetsysteem.

Vochtmeting groene koffie at-line of in het lab met de microgolftechnologie

  • 100% kwaliteitscontrole voor een optimale bewaring
  • Niet-destructief / geen monstervoorbereiding
  • Bespaar tijd omdat het meetresultaat binnen een seconde beschikbaar is
  • Typische meetnauwkeurigheid +/- 0,2 – 0,3%

Voordelen van een in-line vochtmeting van groene of geroosterde koffie voor opslag en na roosteren/koelen

  • 100% kwaliteitscontrole
  • Hoge snelheid (tot 10.000 metingen/s)
  • Optimaliseer de hoeveelheid bluswater
  • Blijft binnen wettelijke grenzen
  • Typische meetnauwkeurigheid +/- 0,1 – 0,2%

ROI van een vochtanalyzer van TEWS voor het meten van vocht in koffie

Terugverdientijd van investering*

10-12 maanden

*volgens onze ervaring en kostenraming van onze partners.

De belangrijkste voordelen van een vochtmeting in koffie met microgolfresonantie zijn:

  • VOCHT & DICHTHEID - Meting van vocht en bulkdichtheid van de bonen in één stap.
  • HOGE NAUWKEURIGHEID - Penetratie tot in de kern van het product onafhankelijk van de kleur, de vorm of de herkomst van de bonen.
  • MAKKELIJK TE BESTUREN - Vrij van slijtage, weinig onderhoud. Eenvoudige integratie in allerlei schuine stortkokers of transportbanden.
  • HOGE SNELHEID - Onafhankelijke meting van vocht en bulkdichtheid van de bonen in één stap.

     

    Meer informatie over het meten van vocht en dichtheid?

    U kunt vocht en dichtheid tegelijkertijd meten met de analyzers van TEWS die werken volgens de microgolftechnologie. Dat heeft veel voordelen. Welke dat zijn leest u hier. 

Voor meer informatie over een in-line vochtmeting, neemt u contact op met de specialisten van Inventech.