De afgelopen weken heb ik XR Zone en SURF ondersteund met testen in hun onderzoek naar VR-applicaties met 5G. Zij willen de voordelen van 5G gebruiken om Extended Reality (XR) in te zetten voor onderwijs en onderzoek.
Het onderzoek van XR Zone maakt gebruik van de 5G-testfaciliteiten van het Do IoT Fieldlab van de TU Delft. Ik neem je mee in dit innovatieve project van de XR-toekomst!
Virtueel voorbereiden op een fysieke training
De XR Zone is een faciliteit die de TU Delft biedt. XR Zones doel van dit project is om een XR-applicatie op te zetten die content streamt naar een apparaat in het veld. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt in een onderwijs- of onderzoeksomgeving, waarbij een groep personen een visualisatie beleeft.
Zo kunnen deelnemers zich virtueel voorbereiden op de omgeving waar de fysieke training plaatsvindt. Het materieel en opleiders blijven beschikbaar tijdens deze voorbereiding. Dit zorgt voor een efficiëntere training met minder impact op de locatie. Processen hoeven minder lang of zelfs helemaal niet stilgelegd te worden tijdens de werkelijke training. Denk bijvoorbeeld aan een productielijn in een fabriek.
Ook wordt de reistijd voor trainers en deelnemers verkort. Er hoeft minder gereisd te worden en er kan juist digitaal deelgenomen worden.
Belangrijke 5G gebruikersscenario's dragen bij aan XR
XR omvat zowel Virtual Reality (VR) als Argumented Reality (AR). Maar waarom is 5G eigenlijk zo geschikt voor XR? Dit komt omdat de 3 belangrijke gebruikersscenario’s van 5G enorme voordelen bieden voor XR. Deze scenario’s zijn:
- Enhanced massive broadband (eMBB);
- Ultra-reliable low latency communications (URLLC);
- Massive machine type communications (mMTC).
De hoge bandbreedte van 5G (eMBB) zorgt voor een soepele en kwalitatieve streamingervaring voor VR-gebruikers, zonder vertragingen.
URLLC maakt interactieve en/of multiplayer XR-applicaties mogelijk. Hierdoor kunnen gebruikers naadloos en op afstand met elkaar samenwerken in de virtuele omgeving.
Met mMTC kun je een groot aantal sensoren gebruiken als input voor XR-applicaties. Zo worden interactieve virtuele ervaringen nog realistischer.
Simulatie op een publiek 5G netwerk
Voor de laatste test hebben wij 2 spelers samengebracht bij Unmanned Valley in Katwijk en 2 spelers op The Green Village van de TU Delft. Met deze test hebben wij succesvol de simulatie gecreëerd van VR op een publiek 5G-netwerk waarbij deelnemers vanaf verschillende locaties kunnen deelnemen aan dezelfde training.
Tijdens eerdere testen hebben wij al onderzocht hoe de VR-applicatie werkt met één 5G router, en met twee 5G routers op twee verschillende plekken binnen een terrein.
De tests zijn samen met SURF uitgevoerd, een partner in het Do IoT Fieldlab. Zij ontwikkelen digitale diensten voor de slimme campus van TU Delft. Hiermee worden de juiste randvoorwaarden geschapen voor onderwijs en onderzoek.
De Edge van het 5G-netwerk
Nu maken de VR-brillen nog verbinding met WiFi omdat er geen 5G-router in de brillen zit. Maar wij hebben wel al de mogelijkheden van 5G onderzocht door de beelden te renderen vanuit de edge van het 5G-netwerk, het datacenter en de cloud.
Door het gebruik van de edge van het 5G-netwerk wordt de vertraging geminimaliseerd. Het beeld wordt niet omgeleid via de cloud of het datacenter. Geen (merkbare) vertraging is cruciaal voor de spelers omdat het misselijkheid en ongemak bij hen voorkomt. Wat je ziet komt overeen met wat je voelt en doet. Hierdoor wordt de ervaring voor de spelers nog realistischer.
Testen bieden waardevolle inzichten
Het doel van dit onderzoek voor XR Zone en MCS is om ervaring op te doen met de (toekomstige) mogelijkheden van 5G voor XR-applicaties.
Ook was het belangrijk om de uitdagingen van 5G te ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan benodigde aanpassingen aan bestaande software voor de verschuiving van een inpandig vast netwerk naar een publiek mobiel netwerk. Deze kennis kan worden ingezet om de grenzen van XR en 5G te blijven verleggen.
Meer informatie
Zelf aan de slag met 5G? Wij hebben een 5G mobiele kit ontwikkeld. Samen met jou kijken wij graag naar de mogelijkheden voor jouw organisatie. Neem?contact?met ons op voor meer informatie.
Door Pim Zwager