TU Delft opent 5G testfaciliteiten en mobiele 5G kit van MCS

TU Delft opent 5G testfaciliteiten en mobiele 5G kit van MCS Door: MCS

Op 11 november heeft DoIoT, het fieldlab op de TU Delft Campus voor innovatie rondom het Internet of Things, samen met o.a. MCS drie 5G-onderzoeksfaciliteiten geopend met de nieuwste generatie in mobiele communicatietechnologie.

Deze faciliteiten zijn beschikbaar voor bedrijven, overheden en onderzoeksinstituten. Het testen met 5G versnelt innovaties op het gebied van onder meer mobiliteit en logistiek.

Breed scala aan mogelijkheden

De snelle verbindingen, hoge betrouwbaarheid en korte reactietijden van 5G ontsluiten een breed scala aan mogelijkheden. Evoluerende technologieën, zoals artificiële intelligentie, ‘augmented reality’, robotica en het Internet of Things (IoT), hebben in de toekomst een vergaande impact.

De domeinen van (o.a.) mobiliteit, logistiek, landbouw, gezondheid en veiligheid zullen grote transformaties ondergaan, met nieuwe toepassingen voor de optimalisatie van dienstverlening, besluitvorming en eindgebruikerservaring.

Belangrijke bijdrage MCS mobiele 5G kit

MCS is sinds 2020 partner in het Do IoT Fieldlab van de TU Delft. Samen met de andere sterke partners doet MCS uitgebreid onderzoek naar de innovatie van Private 5G in IoT en 5G applicaties. Er worden 5G-toepassingen ontwikkeld en getest, om ze daarna in de praktijk in te kunnen zetten. Met deze ervaring kan MCS haar business partners verder helpen met het faciliteren van succesvolle IoT-oplossingen en -toepassingen in het 5G-tijdperk.

Dit onderzoek naar privé 5G-netwerken vindt plaats op de twee vaste testlocaties van de TU Delft. Daarnaast heeft MCS een mobiele 5G kit ontwikkeld. Deze mobile unit gaat een belangrijke bijdrage leveren aan het onderzoek in het fieldlab. De mobiele setup wordt ingezet op locaties die geen mogelijkheid hebben om op een van de vaste 5G locaties te komen testen.

Bas Piek, commercieel directeur MCS: “Wij zijn super trots om partner te zijn in dit Do IoT Fieldlab. Als value added distributeur verwachten onze partners van ons een gedegen advies over betrouwbare techniek waar zij de problemen van hun klanten mee op kunnen lossen. Door te investeren in dit unieke fieldlab zijn wij nu al gestart met het opdoen van ervaring voor het bouwen van 5G-netwerken en het ontsluiten van allerhande innovatieve toepassingen. Met een mobiele 5G SA kit kunnen wij ook op locatie (Private) 5G mogelijk maken en hiermee alle functionaliteiten voor bedrijven ter plaatse brengen. Al deze ervaring is daarmee ook beschikbaar voor onze partners en hun klanten.”

Green Village en Unmanned Valley

De twee vaste 5G-faciliteiten bevinden zich op The Green Village (TU Delft Campus) en Unmanned Valley (Katwijk). Samen met de mobiele 5G kit van MCS, ontsluit zich letterlijk het potentieel voor 5G-producttesten en innovatief onderzoek op het gebied van digitale communicatietechnologie.

Lenneke de Voogd, programmamanager van het Do IoT Fieldlab: “Binnen ons fieldlab verbinden we wetenschap, bedrijven, overheid en eindgebruikers. In Delft gaan we starten met een onderzoek van Audus. Audus heeft een digitale technologie ontwikkeld voor slechthorenden, die de geluidskwaliteit verbetert van online spraaktoepassingen (zoals videobellen, mobiele telefonie, nieuwsuitzendingen). De korte reactietijden van 5G zijn cruciaal voor de effectiviteit van deze technologie in live spraak.”

BeachBot ruimt afval op

Op het terrein van Unmanned Valley gaat Techtics met de BeachBot aan de slag. De Voogd: “Deze robot wordt getraind om sigarettenpeuken op het strand te herkennen en op te ruimen. De 5G-faciliteiten hebben een lokaal bereik: we kunnen in de directe omgeving van de antenne testen met snelle en grote dataoverdracht. We nodigen uitdrukkelijk start-ups, marktpartijen, overheden en onderzoeksinstituten uit om gebruik te maken van deze nieuwe faciliteiten. Samen kunnen we nieuwe toepassingen onderzoeken in een echte omgeving.

Samenwerking met verschillende partners

Met Do IoT Fieldlab wordt het potentieel van digitale communicatietechnologie en IoT beter benut. Het fieldlab werkt hierbij nauw samen met TU Delft, MCS, TNO, SURF, BTG, The Green Village, Unmanned Valley, RoboValley en Mobility Innovation Centre Delft; met nauwe betrokkenheid en steun van de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Delft en Katwijk, Holland Rijnland, MRDH (Metropoolregio Rotterdam Den Haag) en met subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Kijk voor meer informatie op de website van het Do IoT Fieldlab.

Over MCS

Complexe techniek simpel maken. Dat is onze missie. Zo kan iedereen zorgeloos gebruik maken van innovatieve IoT-oplossingen. En maken we sinds onze oprichting in 1997 het dagelijks werk en leven van mensen makkelijker, veiliger en duurzamer.

Dat doen wij door samen te werken met zorgvuldig gekozen partners. Wij ondersteunen hen in het opzetten en leveren van succesvolle Managed loT-oplossingen en veilige Private netwerken. Op die manier wordt onze jarenlange vakkennis verbonden met de kennis van partners in veel verschillende sectoren. Ook bieden wij de benodigde hardware en softwarecomponenten voor deze netwerken.
www.mcs-nl.com