Yoghurt is het resultaat van melkfermentatie door twee thermofiele melkzuurbacteriën. Het belangrijkste doel van deze bacteriën is om de pH van de melk te verlagen om een gel te vormen en deze een zure smaak te geven. Fermentatie leidt tot stolling van de melk. De kweek gebeurt in tanks en roeren van de yoghurt is nodig om een goede homogeniteit van de mix melk/fermenten te verkrijgen. In deze stap zal het proces verschillen voor producties van stevige yoghurt of roeryoghurt.
Bij het proeven van yoghurt zijn consistentie en textuur van het grootste belang, waarvoor viscositeit de meest relevante gecorreleerde parameter is. In feite duiden consistentie, textuur en concentratie op een weerstand tegen beweging en stroming.
De productiecyclus van yoghurt
Tijdens de yoghurtproductiecyclus zijn sommige recepten instabiel of kwetsbaar vanwege hun complexiteit. Bovendien is de tijd cruciaal: het is belangrijk om de tijd tussen de voorbereidingsfase en de verpakkingsfase tot een minimum te beperken, want dat is de fase waarin weizakjes kunnen ontstaan.
Aan het einde van de fermentatie bevat de tank yoghurt, maar mogelijk ook weizakjes. Deze mogen niet in de roer/mengstap terecht komen en absoluut niet in het pak.
Mogelijke gevolgen van teveel wei in de uiteindelijke yoghurtverpakking zijn verdunde yoghurt of wei in plaats van yoghurt wat kan leiden tot ontevreden klanten. De in-line viscositeitsmeter van Sofraser, gecorreleerd met textuur en concentratiewaarden, helpt bij het verwijderen van wei uit het normale proces van yoghurtproductie.
Wei lagere viscositeit dan yoghurt
Wei heeft een lagere viscositeit dan yoghurt en wordt door de MIVI viscositeitsmeter gedetecteerd en automatisch uit de normale verwerkingslijn afgevoerd. Ook kan de MIVI-sensor worden gebruikt als de meest gevoelige consistentie of droogextractmeter die op de markt verkrijgbaar is. Het biedt een vibrerende meting die elke variatie in de toestand van het product detecteert. Standaard is de MIVI echter gekalibreerd in viscositeitseenheden.
De MIVI viscositeitsmeter voor uitstekende yoghurt
De MIVI is reproduceerbaar, betrouwbaar en ontworpen voor hygiënische productie; de sensor is EHEDG gecertificeerd. Ook wordt de MIVI niet beïnvloed door variaties in de stroomsnelheid, dankzij de meting bij hoge afschuifsnelheid in de 2e Newtoniaanse fase. Vanwege de robuustheid, eenvoudige installatie en omdat de sensor geen drift heeft, is de MIVI onderhoudsvrij.
Meer weten over de MIVI viscositeitsmeter voor de beste yoghurt?
Download hier de brochure of neem contact op met de product managers van Inventech.