Er klinkt een geroezemoes van voornamelijk lage stemmen als ik het Congrescentrum 1931 in Den Bosch binnenloop. Met een kop koffie en een stuk fruit in de hand neem ik plaats in de grote zaal. “Je kunt je bluetooth beter uitzetten, vanwege de veiligheid van je gegevens”, vertelt een medebezoeker me. Hij werpt een blik op mijn laptop en spot direct het blauwe icoontje. Het is meteen duidelijk: de bezoekers van het FHI Industrial Cyber Security Event hebben een passie voor het thema.
“Goed dat de NIS II-richtlijn zo uitvoerig besproken wordt. Dat is de reden waarom ik dit event bezoek. En om te netwerken natuurlijk.” – Bezoeker
Veilig in verbinding
“Als het gaat om veiligheid, staat het belang van samenwerken voorop”, vertelt Maarten de Caluwé, Technical Architect bij Dow Chemical en tevens dagvoorzitter van het ICS Event. “Het vereist collectieve wijsheid, partnerschap en innovatief denken.” Het doel van dit event is dan ook om inzichten te delen, discussies aan te gaan en samen tot de beste oplossingen te komen om OT en IT op een veilige manier te koppelen.
De diepte in met datadiodes
Morgen een stuk veiliger zijn dan vandaag: dat wenst Maurice Snoeren (OT security officer bij RWE) de aanwezige bedrijven toe. Hij inspireert het publiek met zijn keynote over de risico’s rond het koppelen van OT en IT en over datadiodes. Hij gaat flink de diepte in. Er worden dan ook volop foto’s gemaakt van zijn presentatie. Het publiek is zó benieuwd naar meer dat er niet voldoende tijd is om alle vragen te beantwoorden. Gelukkig staat Maurice straks bij een van de vele stands om alsnog met bezoekers in gesprek te gaan.
Benieuwd naar de lezing van Maurice Snoeren? Lees meer. |
Sparren over NIS II
In de sfeervol aangeklede hal hebben we voldoende tijd om met elkaar te sparren over wat we zojuist gehoord hebben. Daarbij kom ik niets tekort: er is gedacht aan sandwiches, fruit, een stevige hap en drankjes.
Met een Bossche bol in de hand tref ik Jacolien Frentz, projectmanager industriële automatisering bij FHI. Ik vraag haar waarom een evenement als dit wordt georganiseerd. “De noodzaak wordt steeds groter: de NIS II-richtlijn wordt omgezet naar Nederlandse wetgeving. Vanaf 2024 moet iedereen aan de strengere beveiligingseisen vanuit de NIS II voldoen. Bedrijven in de operationele industrie weten dat, maar de details ontbreken. Daarom krijgen ze hier allerlei handvatten en tips om ermee aan de slag te gaan.”
Je eigen programma
Onze wegen scheiden zich. Bezoekers gaan allemaal een andere kant uit – op naar de volgende interessante spreker. Want voorafgaand aan het event stelde iedereen een eigen programma samen. Dat ging zo: in de app vond ik het complete programma met twee plenaire en drieëntwintig losse lezingen; ik koos zelf de sprekers en onderwerpen die me het meest interesseerden. Zo volg ik in totaal acht lezingen van ongeveer een halfuur.
“Een eigen programma kiezen is fijn. Vooral als je je net als ik komt oriënteren op wat er allemaal speelt in de cybersecurity.” – Bezoeker
Een goede voorbereiding
Ik vervolg mijn weg naar Mischa van der Geld en Bart Scholten van Kiwa Nederland. Samen leggen ze haarfijn uit wat de IEC 62443 inhoudt. Met als belangrijkste conclusie: bereid je voor. En kijk welke impact de NIS II heeft: welke normenkaders zijn er en welke passen het beste bij jouw organisatie?
In de volle zaal bij MODELEC en TXOne spreken Yuri Nijdam en Christian Søgaard Nielsen, vanuit het credo: Keep the operation running.
Ransomware
Lucas van den Berg van Trend Micro vertelt met charisma over ransomware. Hoe gaan professionele hackorganisaties te werk? Hij doet er een boekje over open. En dat levert een hoop verbazing en verontwaardiging op. Als hij een waargebeurde case deelt van een grote aanval door ransomware, knikt het publiek instemmend en is er herkenning. Lucas eindigt de lezing met een eindeloze lijst van wat je moet doen om zo’n aanval te voorkomen. Hij heeft de lachers op zijn hand en we vertrekken positief gestemd naar het lunchbuffet.
Eén ding is opvallend: of je nu als nieuwkomer of als doorgewinterde IT’er naar het Industrial Cyber Security Event komt, je gaat met nieuwe inzichten naar huis. En dat blauwe bluetoothvinkje? Dat staat voortaan uit.
Laat je ook inspireren en informeren tijdens onze events: bekijk de agenda. |