Gasunie en Sabic:
inspiratie voor heden & toekomst
Technische en maatschappelijke trends in de industrie vragen om adequate reacties in de bedrijfsvoering. Iedere eindgebruiker zal vraagstukken herkennen rond een tekort aan technici, flexibele reacties op wijzigingen in de markt en technische innovaties bij het gebruik van informatie uit sensoren. De plenaire sprekers van Gasunie en Sabic geven op 10 & 11 juni tijdens het Flow & Analyse event een concreet beeld, hoe zij als bedrijf mee ontwikkelen met de tijd.
Het wordt soms verondersteld dat de petrochemische industrie conservatief is. Dit beeld past vooral bij gedegen vakmensen, die zorgen voor gewenste producten in de markt. Indien dit beeld het gevoel geeft, dat er geen innovaties worden toegepast, om processen nog verder te verbeteren, dan is het goed om de presentatie van René Stoelinga van Sabic te volgen. De spreker geeft aan welke soort technieken van flowmetingen nu toegepast worden in de plants van Sabic. Daarnaast zal de spreker een beeld schetsen van de verwachtingen voor de toekomst.
Ruud Wieleman van Gasunie Transport Services zal een aantal relevante onderwerpen aanhalen. De kwestie rond aardbevingen komt aan de orde, maar ook de aanpak met de gasopslag, de gasrotonde en de daarbij gebruikte meterij en oplijning. Er wordt dieper ingegaan op de apparatuur die gebruikt wordt in meetstraten en mengstations, om ook in deze tijd een goede gasinfrastructuur te bieden.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich als eindgebruiker via deze link aanmelden voor een gratis bezoek aan het Flow & Analyse event.
Kleine flows meten: specialisme voor speciale toepassingen
Als de toepassingen complexer en verfijnder worden, vraagt dat om nauwkeurige metingen van kleinere fysische grootheden. Andere eigenschappen van het medium zorgen dan voor onzekerheid bij het nauwkeurig bepalen van meetwaardes. De instrumentatie moet externe storingen opvangen, om de juiste informatie te bieden aan het proces van de eindgebruiker. Twee sprekers van het Flow & Analyse event op 10 en 11 juni 2015 gaan in op dit specialisme.
De spreker van A-B-T, Walewijn van der Weegen, ziet het specialisme als een vraag: het meten van kleine flows, waar ligt de crux? Aangezien er verschillende oplossingen zijn, om kleine gas- of vloeistofstromen te meten, is de keuze afhankelijk van nogal wat parameters. In de presentatie wordt ingegaan op de diverse aspecten van low-flow applicaties. Per situatie kan men dan dus kiezen voor een oplossing. De spreker laat merk-onafhankelijk opties de revue passeren.
Peter Derkzen van Bronkorst Nederland deelt kennis over het specialisme van ultra low flow metingen in zijn presentatie. De deskundigheid van fysica en technologie levert nauwkeurige metingen voor ultra low flow toepassingen. Allerlei factoren zijn verwerkt in de opzet van de instrumenten. Denk bijvoorbeeld aan het effect van extreem kleine gasbelletjes in de vloeistof op metingen. In de presentatie wordt op dergelijke factoren ingegaan, maar ook op de aansluitende stappen in het proces van de eindgebruiker. Denk hierbij aan de controle over kleppen, pompen en dergelijke, om stabiel en nauwkeurig te doseren.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich als eindgebruiker via deze link aanmelden voor een gratis bezoek aan het Flow & Analyse event.
Kwaliteit in het proces beheren: voorbeelden van vochtgehalte en temperatuurmetingen
In diverse takken van de industrie vragen innovatieve processen, om nieuwe soorten metingen. De niet-conventionele olie- en gaswinning vraagt bijvoorbeeld om een goede monitoring van ondergrondse temperaturen. Dat kunnen zomaar meervoudige boor- en gasputten zijn. In aardgasnetwerken wordt steeds meer bio-methaan injecties gebruikt. De kwaliteitspecificaties van het gas vermelden strikte limieten met betrekking tot verontreinigende elementen. Voor alle voorbeelden geldt dat metingen nodig zijn, om de kwaliteit in het proces te borgen.
In de presentatie van Michell Instruments gaat de spreker Andy Benton in op de verwerkingsmethoden en meettechnieken die worden toegepast om het vochtgehalte in bio-methaan te verminderen. Hierbij worden technieken als “Metaal-oxide” en “Tuneable diode laser absorption spectroscopy (TDLAS)” als oplossingen besproken. Op basis van ervaring met procesinstallaties en de technische uitdagingen die overwonnen moesten worden zal worden gepresenteerd hoe Bio-methaan gas te produceren is volgens de juiste afgesproken kwaliteit.
Het vaststellen van water concentraties in gas of LNG wordt door GE Energy Netherlands Measurement & Control getoond met een ‘Tunable Diode Laser Spectrometer (TDLAS)’. De technologie wordt toegelicht en een aantal praktische voorbeelden komen aan de orde, om de voordelen voor eindgebruikers te laten zien.
In de presentatie van Yokogawa Europe Solutions gaat de spreker in op de functionaliteiten en toepassingsmogelijkheden van de nieuwe gedistribueerde temperatuursensor. Bij de nieuwe sensor wordt een glasvezel gebruikt om temperatuurveranderingen te kunnen monitoren. De sensor leent zich voor onderhoudsapplicaties, waarbij de temperatuur moet worden gemeten op zeer grote afstand of verspreid over een groot gebied. Daarnaast wordt de sensor ingezet voor detectie van gas- en vloeistoflekkages in tanks en andere productiefaciliteiten alsook voor de detectie van afwijkende warmteniveaus in spanningskabels.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich als eindgebruiker via deze link aanmelden voor een gratis bezoek aan het Flow & Analyse event.