Basics of … de basis van instrumentatie weer eens toegelicht
Het is altijd leerzaam om te horen hoe de basis in elkaar zit! Op de Instrumentatie & Analyse Dagen op 20 en 21 juni 2017 wordt in een aparte track aandacht besteed aan de basis van de technologie voor zowel flow, druk, niveau, temperatuur als analyse apparatuur.
In de trilogie van Basics of … flow worden op 20 juni de grote lijnen geschetst door drie specialisten. Vanuit basisaspecten zoals medium, druk, temperatuur, viscositeit, Reynolds en algemene applicatiegegevens worden de diverse meettechnieken voor flow besproken.
Op 21 juni 2017 wordt ingegaan op niveaumetingen. Onnauwkeurige niveaumetingen hebben namelijk een directe impact op de winstgevendheid van een fabriek of installatie. Zo werkt een overflow veiligheids- en milieuproblemen in de hand en veroorzaken te lage niveaus mogelijk schade aan pompen. Met onjuiste niveaumetingen loopt een productieplant het risico op een inferieur product of inefficiëntie in het productieproces. Het geheugen is op te frissen in een sessie over de basisprincipes van niveaumetingen met druktransmitters door Yokogawa. Van tevoren is de nodige kennis te downloaden via deze link: Pressure Handbook – A Basic Guide To Understanding Pressure.
Een andere manier van niveaumetingen wordt gedaan met radar technologie. De afgelopen twintig jaar heeft deze technologie zichzelf bewezen als het gaat om niveaumetingen in de moeilijkste toepassingen. Maar welk radar meetprincipe pas je toe: guided-wave of contactloos? En met welke meetfrequentie? Tijdens de ‘Basics of’ lezing radar niveaumeting door Endress+Hauser wordt besproken hoe procesinvloeden zoals meetbereik, schuim, gasfases, bypasses, condensatie, turbulentie, hoge temperaturen, obstructies en vloeistof/vaste stof de keuze voor de radar met de juiste meetfrequentie bepalen.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan de Instrumentatie & Analyse Dagen.
Procesindustrie versus Industrie 4.0, Smart Factory en IoT
Vandaag de dag zijn de concrete praktijkvoorbeelden van Industrie 4.0 vooral zichtbaar bij de productie industrie, waar unieke producten worden verwacht door de consument. De smart industry principes dringen ook meer en meer door tot de procesindustrie. Vanuit de steeds strengere regelgeving is het bijna noodzaak om uw totale proces zo transparant mogelijk te maken.
Ook wordt er binnen de procesindustrie steeds meer flexibiliteit geëist, want we kunnen er niet meer vanuit gaan dat we investeren in een niet wijzigende plant voor de komende dertig jaar.
Vrijwel elke dag wordt in het bedrijfsleven gesproken over Industrie 4.0, Smart Factory en the Internet of Things. Digitalisering van apparaten verloopt snel en leidt de industrie steeds verder. Chips verbeteren de basistaak van instrumenten en analyseapparaten. Instrumenten worden nóg nauwkeuriger, krijgen een verbreed spectrum en meerdere variabelen. Maar daarnaast controleren ze zichzelf op goede functie en geven verouderingsconditie en malfunctie aan.
Met ingebouwde communicatiemodulen worden berichten aan omliggende apparaten en systemen gegeven. Het resultaat: minder apparaten, betere productkwaliteit, snelle omstelling en verhoogde uptime. In de lezing Industry 4.0 in de procesindustrie wordt ingegaan op deze grote verandering in de industrie.
De mogelijkheden met meer transparantie, rekenkracht en analyse resultaten zijn duidelijk. Voor de industrie is het nu relevant hoe de mogelijkheden toegepast worden en hun meerwaarde bewijzen. Sprekers op de Instrumentatie & Analyse Dagen bieden kennis om dit met u te bespreken, hoe er meer intelligentie in uw processen gebracht kan worden. Op de lange termijn zal dit tot uiting komen in de output van uw plant, maar op de korte termijn biedt het uitdagingen. In de lezing Basi(c)s of IIoT wordt ingegaan op de uitdagingen die de procesindustrie te wachten staan.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan de Instrumentatie & Analyse Dagen.
Heerlijk, helder… water!
Misschien had u de naam van een bekend biermerk in de titel verwacht. Dit artikel gaat echter over het toepassen van meet- en regeltechniek voor water, in de breedste zin van het woord. Water vormt de basis van allerlei vloeistoffen die op hun beurt weer toegepast worden in de meest uiteenlopende industrieën. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de (fris)drank- en voedingsmiddelenindustrie. Ook in de tuinbouw, farmacie, chemie, duurzame energie en klimaatbeheersing speelt water (bewerking) een belangrijke rol. De productie, distributie en toepassing van water is essentieel.
Het is van groot belang dat vloeistoffen in de juiste dosering en met de juiste waarden worden ingezet. Dat de kwaliteit van zo’n vloeistof bepalend kan zijn voor het beoogde eindresultaat van een product spreekt voor zich. Een onjuiste pH waarde kan in de tuinbouw bijvoorbeeld grote effecten hebben op de (wel of niet) gezonde groei van bloemen en planten.
Wat komt er nou kijken bij het vervaardigen van goed industrieel proceswater en welke instrumentatie wordt er momenteel ingezet? Op deze vragen krijgt u het antwoord gedurende de Instrumentatie & Analyse dagen op 20 en 21 juni 2017. JUMO Meet- en Regeltechnieken verzorgt op beide dagen een lezing over het neutraliseren van vloeistoffen en praat u bij over hydrostatische niveaumeting in reservoirs en tanken. Tevens werpt JUMO Meet- en Regeltechnieken een blik op de toekomst door digitale sensoren en smart oplossingen nader aan u voor te stellen.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan de Instrumentatie & Analyse Dagen.
GAS Analysis 2017
De exposanten van Instrumentatie & Analyse Dagen werken samen met de organisatie van GAS Analysis 2017. Dit is een toonaangevend internationaal evenement op het gebied van analyse van gassen, waar de laatste ontwikkelingen en toepassingsmogelijkheden op het gebied van laboratoriumtechnologie, procesanalyse, metrologie en sensortechnologie worden gepresenteerd.
De negende editie van GAS Analysis vindt plaats van 13 tot en met 15 juni 2017 in het Postillion WTC Rotterdam. Voorgaande edities werden bezocht door honderden experts van onder meer wereldwijd bekende bedrijven, de academische wereld en metrologische instituten uit meer dan dertig landen wereldwijd.
GAS Analysis 2017 biedt een driedaagse beleving met:
- Een symposium waar – grensverleggende – analytische ontwikkelingen met betrekking tot processen, energie, veiligheid, gezond en milieu worden besproken.
- Een postersessie waarin de laatste onderzoeksresultaten worden gepresenteerd.
- Een tentoonstelling met 36 exposanten voor de nieuwste producten en diensten.
- Uitgebreide netwerkmogelijkheden.
- Een gemoedelijke atmosfeer voor het delen van kennis en ervaring.
- De gelegenheid om in een internationale setting meer te weten te komen over procesefficiëntieverbetering, consistentie, veiligheidsaspecten en emissiebeheersing.
Alle informatie en inschrijven kunt u vinden op www.gasanalysisevent.org.