Go with the Flow
In 2007 was dat de subtitel van de Flow Show (de voorganger van de Instrumentatie & Analyse Dagen), om aan te geven dat het wenselijk is om bij te blijven. Mee te gaan met de stroom aan innovaties. Zowel voor de meetnauwkeurigheid, de repeteerbaarheid en de keuze uit de verschillende soorten meettechnieken is deskundigheid nog steeds van groot belang. Bij grote of kleine volumes en afhankelijk van de toepassing zullen verschillende voordelen per soort flowmeter naar voren komen. Op 20 en 21 juni halen sprekers diverse soorten flowmeters aan.
Dick Laan van KROHNE Nederland gaat in op de toepassing van de nieuwste generatie ultrasone gasflowmeters, als sleutel tot succesvolle innovatie. Aan de hand van applicatievoorbeelden vanuit de procesindustrie wordt aangetoond welke voordelen de nieuwe ultrasone meters hebben. U zult zien dat dit zich, ten opzichte van bestaande/conventionele metingen, in de praktijk heeft bewezen.
Het toepassingsgebied van thermische gasmassa flowmeters is erg breed en wordt aangehaald in de presentatie van Bob Asselman van A-B-T. Fabrikanten bieden met diverse instrumenten oplossingen voor een grote variatie aan gasapplicaties. Het doseren van enkele ml/min aan zuurstof in een micro bioreactor tot het monitoren van air ducts met een diameter van 1,5 meter. De mogelijkheden lijken eindeloos. Natuurlijk zijn er ook beperkingen en aandachtspunten. Die worden in de presentatie op een rij gezet.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan de Instrumentatie & Analyse Dagen.
De validatie van een vochtmeting
De eigenschappen van een watermolecuul bieden uitdagingen bij online metingen van vocht in processen. De fysieke eigenschappen bieden nog grotere uitdagingen als de verificatie en kalibratie van de meettechniek in het veld is gewenst of verlangd. Tijdens de Instrumentatie & Analyse Dagen op dinsdag 20 juni 2017 geeft Narge Sparages van GE Oil & Gas in zijn presentatie aan hoe de juiste validatietechnieken in het veld geïmplementeerd en beheerst kunnen worden. Met als doel om het hoogste niveau van nauwkeurigheid bij online vochtmetingen te realiseren.
In de afgelopen decennia zijn steeds nieuwere meettechnieken geïntroduceerd om steeds verder te innoveren met analyses in de procesindustrie. Verbeteringen in responssnelheid, nauwkeurigheid en andere vereisten zorgden voor steeds meer toegevoegde waarde in de applicaties. Deze reeks aan verbeteringen kan nu ook gaan plaatsvinden bij kalibratie en verificatie technieken, die van nature nog nauwkeuriger moeten zijn.
De spreker geeft daarbij aan dat er bij operators en engineers behoefte is om de nauwkeurigheid en juistheid van metingen zodanig zeker te valideren, dat men overtuigd is dat de instrumenten de juiste signalen bieden voor een bijsturing. Kortom: men moet kunnen vertrouwen op de apparatuur.
Daarnaast is het belang van een goede vochtmeting cruciaal voor de processen. De uitkomst van de meting bepaalt soms het begin van een proces of zorgt voor het stoppen van een proces. Dergelijke beslissingen hebben een grote invloed op de kwaliteit van het product, de effectiviteit van het proces en de efficiency van de plant. De online vochtmetingen moeten dus het hoogste niveau van nauwkeurigheid realiseren voor de operators en engineers. Narge Sparages toont hiervoor de juiste validatietechnieken.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan de Instrumentatie & Analyse Dagen.
Embedded spectrometrie voor slimme analyses
De opkomst van computers zorgde in de zeventiger jaren voor een snelle ontwikkeling van spectrometrie. Zowel online als in laboratoria werd de technologie meer toegepast. Complexe berekeningen voor chemometrie en multidimensionale kleuranalyses werden mogelijk. Computers zijn helaas weer beperkende factoren voor integratie van spectrometrie in bijvoorbeeld agrarische voertuigen, skid- en machinebouw. Embedded spectrometrie biedt dan grote kansen en Walter Karremans van Elscolab geeft een toelichting over de toepassing van deze innovatie.
Embedded spectrometrie is een platform waarin de taken van de computer zijn overgenomen door de geïntegreerde elektronica van de spectrometer. De rekenkracht, snelheid en de directe communicatie met besturingssystemen wordt behouden.
In de presentatie ‘Smart Sensing with Embedded Spectroscopy’ wordt de werkwijze toegelicht. De aanleiding van de innovatie en de eisen waar het platform aan moet voldoen komen aan de orde. De nadruk ligt daarbij op hard- en software, data security en communicatiemogelijkheden. De mogelijkheden gaan verder dan de compacte stand-alone UV/VIS/NIR spectrometer.
De algemenere trend van ‘slimme meters’ is terug te zien in deze ontwikkeling en de lokale analyses bieden nieuwe kansen in het efficiënt en effectief beheersen van uw proces.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan de Instrumentatie & Analyse Dagen.
Advanced Data Analytics and Quality Control
De exposanten van de Instrumentatie & Analyse Dagen werken samen met de organisatie van GAS Analysis 2017. Sommige exposanten nemen ook deel aan het programma. De focus ligt bij beide bijeenkomsten op een ander vlak, maar de inhoud is natuurlijk wel van toepassing voor de eindgebruikers in Oil & Gas. De presentatie van Yokogawa over Data Analytics kan zelfs interessant zijn voor andere industrieën. Met de trend van Big Data lijken data analyses vooral toegepast te worden in de retail en de financiële wereld. Er zijn ook juist grote voordelen te bereiken in de industrie.
De actuele ontwikkelingen zien een sterke groei in de hoeveelheid data en daar de variëteit in. Xiao Wei van Yokogawa presenteert hoe data analyse gebruikt kan worden, om processen te stabiliseren, risico’s te verminderen en de kwaliteit te verbeteren. Daardoor worden de bedrijfsprocessen tevens efficiënter en effectiever.
De operationele risico’s kunnen in kaart gebracht worden en de data uit de processen worden met diverse statistische en voorspellende methoden geanalyseerd. De vijf algemene aspecten waar men in de operatie focus op kan leggen zijn: veiligheid, product kwaliteit, efficiency, beschikbaarheid van mensen en asset management.
Op deze site heeft Xiao Wei een artikel geplaatst, om het thema nader toe te lichten. Alle informatie en inschrijven kunt u vinden op www.gasanalysisevent.org.