Snelle en nauwkeurige analyses voor aardgas, inspiratie voor de industrie
Door het toenemend gebruik van verschillende kwaliteiten aardgas en het, in de toekomst, bijmengen van biogas en/of waterstofgas in ons aardgasnet, wordt een snelle analyse van de aardgassamenstelling meer en meer nodig. Huishoudelijke apparatuur die afhankelijk is van aardgas is geoptimaliseerd voor een bepaalde energie-inhoud (verbrandingswaarde) van het aardgas. De continue verbeteringen van analyse apparatuur, om met grotere nauwkeurigheid en sneller de gevraagde informatie te bieden, is inspirerend voor alle industriële analyses.
De deelnemers aan de Instrumentatie & Analyse Dagen bieden kennis en deskundigheid om uw analyses te verbeteren. ASaP is bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een analyse-instrument voor een optische, in situ, meting van de aardgaskwaliteit. Voor het bepalen van de samenstelling wordt gebruik gemaakt van Ramanspectroscopie. Het in 1928 ontdekte effect is sinds de afgelopen tien jaar bezig met een opmars naar de procesomgeving.
Dit innovatieve instrument biedt voordelen, zoals snelheid, meting van de complete compositie, weinig onderhoud en er is geen uitgebreide monstername nodig. Het instrument is vriendelijker voor het milieu, doordat er geen emissies plaatsvinden en er geen gebruik van hulpstoffen gewenst is.
De presentatie van Honeywell gaat in op de vergelijking tussen gaschromatografen (GC) en correlatieve metingen. De GC wordt als instrument als een de-facto standaard ingezet bij de bepaling van de verbrandingswaarde. Door de sterke toename van bronnen bij de samenstelling van gas neemt het aantal meetpunten ook sterk toe. Daarvoor is snellere analyse apparatuur noodzakelijk. Hans-Peter Smid geeft u een helder overzicht van de verschillende meetmethoden, om snel en nauwkeurig de gewenste meetpunten vast te stellen.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan de Instrumentatie & Analyse Dagen.
Slimme instrumenten bieden meerwaarde. Maar het is niet vanzelfsprekend.
Door een kritische blik te hebben naar elke gas- en/of vloeistofoverdracht zal uw resultaat altijd verbeteren. Centraal thema hierin is de juiste combinatie van slimme meters en bijhorende slimme software. ABB gaat in de presentatie in op dit thema.
Hobré Instruments laat zien dat analyzers in een totaaloplossing in minuten bereiken, wat met conventionele systemen uren of dagen kan duren. Slimme instrumenten moeten vooral slim toegepast worden.
Procesanalyzers zijn in een ver gevorderd ontwikkelingsstadium en door gebruik van de beschikbare statusinformatie zijn deze geschikt voor procesregelingen. Het resultaat van een investering in een analyzersysteem in het proces laat echter vaak te wensen over. De zwakste schakel bepaalt de sterkte van de keten. Een voorbeeld hiervan zijn PPB en PPM moisture analyzers. In de praktijk duurt het vaak dagen voordat de analyzer de juiste waarde aangeeft na een startup of proces up-set.
Gert Folmer van Hobré Instruments zal in zijn presentatie een oplossing tonen, waarmee door buiten de bekende kaders te stappen een sterk geheel onstaat. De ontwikkelde totaaloplossing is geschikt voor gassen, superkritische media en LPG. Het systeem geeft betere resultaten, vereist minder onderhoud en biedt maximale beschikbaarheid van de analyzers. De presentatie zal de meest voorkomende problemen behandelen, een totaaloplossing geven en aanvullende ideeën aanreiken om de hele keten van monstername naar data handling op een hoger niveau te brengen.
Tijdens de presentatie van ABB/Spirit It wordt duidelijk gemaakt wat nauwkeurig meten inhoudt, waarom dit zo belangrijk is en hoe met al deze informatie/data kan worden omgaan. Door middel van diverse praktijkvoorbeelden krijgt u inzicht in wat er mogelijk is en hoe dit er in de praktijk uit ziet. Alle voorbeelden zijn er op gericht, om de prestaties van uw plant te verbeteren.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan de Instrumentatie & Analyse Dagen.
Grotere productiviteit door de juiste temperatuurmetingen
Een goede inrichting van de procesautomatisering is sterk afhankelijk van de integriteit van signalen uit de instrumentatie. Met een verdergaande digitalisering van smart instruments wordt het nog belangrijker om nauwkeurige en real-time resultaten uit metingen te krijgen. De effectiviteit en efficiency in een productieproces wordt ook sterk verbeterd met goede temperatuurmetingen. Dat vraagt om deskundigheid bij de toepassing, die tijdens de Instrumentatie & Analyse Dagen aan de orde komt.
Mike Bennett van WIKA bespreekt de juiste multi-point temperatuur metingen in een reactor. Als de goede meetpunten gecombineerd worden met specialistische kennis in het proces, kan de betrouwbaarheid van de temperatuur metingen verbeterd worden. Zodoende kan een reactor met strakkere marges opereren, wat resulteert in een hogere productiviteit.
Verschillende methoden worden door WIKA besproken, waarbij vanzelfsprekend de krachtige betrouwbaarheid van een installatie en de plant behouden blijft. Op donderdag 21 juni gaat Karl Diependaal van WIKA verder in op de basiskennis van temperatuurmetingen. De keuze van de meetpunten is bepalend voor de nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en tijdigheid van temperatuurmetingen. Deze basis is voor iedereen in de plant cruciaal.
Het volledige programma kunt u hier vinden. U kunt zich via deze link aanmelden voor een bezoek aan de Instrumentatie & Analyse Dagen.
ATEX Congres
De exposanten van Instrumentatie & Analyse Dagen werken samen met NCOI Techniek & Veiligheid. Speciaal voor bedrijven die te maken hebben met explosiegevaar en andere vormen van proces(on)veiligheid organiseert NCOI op 13 juni 2017 het ATEX & Process Safety Congres. Het belang van de ATEX-richtlijnen en andere vigerende regelgeving wordt op deze dag onderkend. Dit komt tot uiting in het programma, een parallelle sessie voor Process Safety en veel inhoudelijke workshops.
Als gevolg van wetswijzigingen gaat er de komende jaren het een en ander veranderen voor de industriële partijen die met explosieveiligheid en procesveiligheid te maken hebben. Inspectiedienst SZW en andere inspectiediensten voeren controles uit onder bedrijven, die een verhoogde kans op ongevallen hebben. Het is nu dus het moment, om de deskundigheid op dit vlak te vergroten. Er wordt tijdens het ATEX Congres een overdaad aan kennis, relevante en praktische informatie geboden.
Gebruik bij inschrijving de kortingscode x3g7s8.