De afgelopen jaren is er meer aandacht gegeven aan de circulaire economie in het algemeen en de circulaire IT in het bijzonder. Zowel bij publieke instellingen als bij commerciële organisaties stijgt de interesse in maatschappelijk verantwoord ondernemen. De verwachting is dat circulaire IT binnen afzienbare tijd een standaard onderdeel wordt van het inkoopbeleid voor IT. Organisaties zijn actief op zoek naar leveranciers die kunnen helpen bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen door het inzetten van refurbished apparatuur of door het terugkopen van gebruikte of overtollige apparatuur.
Maar kunnen we wel een betrouwbare datacenterinfrastructuur creëren als we niet alleen hagelnieuwe apparatuur gebruiken? Lucas Slim van SURFsara en Robbert Hoeffnagel van Green IT Amsterdam laten in hun presentatie een overzicht zien van het ReStructure-project waarin een business model rond tweedehands (of moeten we spreken van: tweede gebruikers?) datacenterapparatuur is uitgewerkt. Ook is binnen dit project in kaart gebracht hoe alle ketenpartijen die bij de aanschaf of verkoop van gebruikte apparatuur betrokken zijn met elkaar dienen samen te werken om de markt voor gebruikte datacenterapparatuur definitief op gang te brengen.
Op het moment dat een organisatie besluit om over te stappen op de clouddiensten van een leverancier die op haar beurt weer gebruik maakt van externe colocators en EDGE-sites, is het noodzakelijk de onderlinge verantwoordelijkheden te doorgronden. Deze ‘EDGE-sites’ hanteren Service Level Agreements (SLA’s). In een keten van (complexe) dienstverlening kan een SLA op een aantal plekken in de keten ertoe bijdragen dat kwetsbaarheden worden blootgelegd. Vaak wordt iets als vanzelfsprekend ervaren en is er vertrouwen in de dienstverleners dat ze hun werk wel goed zullen doen, maar dat kan een kostbare aanname zijn. Een SLA is hierbij een controle en kwaliteitsinstrument om peridiek de kwaliteit (of real time) te controleren.
Martin Matse van Perf-IT gaat in op de vraag hoe je grip krijgt op de SLA’s in de keten.
Bekijk hier het complete programma en meld u aan voor een bezoek