De cloud is hot. Iedereen praat erover, overal lees je het. In feite bestaat de cloud al jaren en kan worden gezien als een ander woord voor internet. Niets nieuws dus zou je denken. Toch lijken cloud technologieën juist nu volwassen te worden en op vele vlakken in te grijpen op de dagelijkse bedrijfsvoering alsook de infrastructuur die daarvoor is opgezet.
Een aantal jaren terug had vrijwel elk bedrijf een behoorlijke IT afdeling die druk was met het garanderen van de beschikbaarheid van IT toepassingen. Software draaide op eigen servers die veelal nog in-house geplaatst waren. Inmiddels hebben veel middelgrote en grote ondernemingen hun servers verplaatst naar een commercieel datacenter. Deze centralisatie in de cloud heeft veelal geresulteerd in een reductie van de IT kosten en een hogere flexibiliteit. Apparatuur wordt efficiënter ingezet, en het beheer is eenvoudiger geworden. Bovendien kan ook kritischer worden gekeken naar huisvestingskosten omdat de IT ruimte hierin geen belemmerende factor meer is.
De verschuiving die op dit moment plaatsvindt is een toenemend gebruik van cloud services waarbij on-demand IT-middelen beschikbaar worden gesteld vanuit een gedeelde pool. Cloudcomputing biedt diverse voordelen ten opzichte van een conventionele Enterprise omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de verschuiving van investerings- naar lagere exploitatiekosten (CAPEX vs. OPEX), grotere schaalbaarheid en snelle disaster-recovery. Op basis van deze voordelen verwacht het merendeel van de bedrijven binnen nu en drie jaar gebruik te maken van een of meerdere clouddiensten.
Voor de infrastructuur binnen het datacenter waar de cloud services zijn ondergebracht hebben de huidige ontwikkelingen echter grote gevolgen. In een conventionele Enterprise omgeving vind het merendeel van het dataverkeer plaats tussen de servers en het internet. Dit betekent in de meeste situaties dat het verkeer vanuit de servers via de switches (acces > aggregatie > core switch) wordt gerouteerd naar het internet en dus de gebruiker.
De huidige trend, waarin de volledige applicatie binnen de cloudomgeving draait, resulteert in veel meer interactie tussen servers. Waar in een conventionele situatie het merendeel van het verkeer plaatsvindt tussen de server en de gebruiker, verschuift dit in een cloudomgeving dus naar server-to-server verkeer. Samen met het feit dat het aantal virtuele machines per server alleen maar toeneemt, zal dit de komende jaren resulteren in een enorme toename van de benodigde bandbreedte.
Wat betekent dit nu voor de bekabelings-infrastructuur binnen een cloudomgeving in een datacenter?
Om deze toenemende vraag aan bandbreedte ook qua infrastructuur in te kunnen vullen zijn inmiddels diverse oplossingen beschikbaar, veelal gebaseerd op meervoudige glasvezelverbindingen. Door het verdelen van de workload over meerdere vezels, wordt voldoende bandbreedte geboden om toekomstig te kunnen upgraden naar 40 of zelfs 100Gbit/s. Alhoewel de modulaire opbouw in sommige situaties zeker voordelen biedt, is de meeste apparatuur op dit moment nog niet voorzien van een meervoudige MPO connectie. Dit resulteert nu dus in een extra kritische verbinding met als gevolg extra demping en reflectie.
Een aantal partijen waaronder Intel zijn inmiddels bezig met een doorontwikkeling waarbij tot zelfs 800Gbit/s full-duplex mogelijk wordt over in totaal 64 vezels (32 up en 32 down).
Toch zien we naast deze meervoudige oplossingen dat ook aan de actieve zijde de ontwikkelingen doorgaan. 40Gbit/s over een normale singlemode verbinding is inmiddels een feit en de kans is groot dat ook 100Gbit/s niet lang op zich zal laten wachten. Het grote voordeel van singlemode is de vrijwel onbeperkte bandbreedte van de vezel. Bovendien zijn alle verbindingen naar de buitenwereld ook in singlemode uitgevoerd, wat een zeer eenvoudige doorkoppeling mogelijk maakt.
Op de korte termijn lijken multimode MPO gebaseerde oplossingen het te winnen van bijvoorbeeld high-speed duplex singlemode oplossingen. We houden de ontwikkelingen aan actieve zijde echter ook nauwlettend in de gaten. Door de toenemende synergy tussen de Telecom en Datacenter markt zullen high-speed singlemode oplossingen waarschijnlijk ook breder ingezet gaan worden. High-speed transmitters en DWDM technieken dalen hiermee in kostprijs en worden daarmee mogelijk een interessant alternatief.
Wat is dus wijsheid? Kiezen voor een MPO gebaseerde multimode of een traditionele singlemode infrastructuur?
De toekomst zal het uitwijzen, maar misschien dat de minderheid die nu besluit voor singlemode, straks wel eens voor de meest toekomst-vaste oplossing blijkt te hebben gekozen.
Jan Lont, Sales Manager Compose Network Connections bv ‘s Hertogenbosch