Heeft u nog een installatie met een synthetisch koudemiddel? Dan is het zeer waarschijnlijk dat de nieuwe wetgeving effect heeft op uw bedrijfsvoering. Het lijkt misschien nog een ver van uw bed-show. Niks is echter minder waar. Als eindgebruiker , groothandelaar, producent of als gecertificeerd koeltechnisch bedrijf heeft u met steeds strengere regels te maken op gebied van het gebruik van F-gassen (gefluoreerde koudemiddelen).
Vanuit de Europese 2020 richtlijn (20% reductie CO2 uitstoot, 20% toepassen van hernieuwbare energie en 20% reductie van gebruik van primaire energie) is de F-gassen verordening (EU) nr. 517/2014 tot stand gekomen waarin het gebruik van HFK koudemiddelen in stappen wordt gereduceerd tot 21% in 2030. Dit betekent een enorme (prijs)druk op de huidige beschikbare HFK koudemiddelen waardoor in toenemende mate alternatieve koudemiddelen beschikbaar komen met een lage of lagere bijdrage aan het broeikas effect (lage of lagere GWP waarde).
Fabio Pooo en Lucio Bustaffa van Western Airconditioning geven een presentatie over de huidige stand van zaken en beschikbare koelmiddelen en de toekomstverwachting van nieuw te ontwikkelen koudemiddelen en de veiligheidsclassificatie.
De Wet Milieubeheer en de implementatie ervan is op het moment flink aan het veranderen. Vanuit deze zijn bedrijven al verplicht om maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar door te voeren. Kostenvoordeel behalen, duurzaam ondernemen en voldoen aan de Wet Milieubeheer. Dat is het mooi scenario. Namens Rittal houdt Frank Zegers van E4S Consult een presentatie waarin hij het BREEAM keurmerk bespreekt en de energie- en milieu investeringsaftrek (EIA en MIA. In hoeverre bent u verplicht als MKB-bedrijf om hieraan te voldoen en hoe komt u in aanmerking voor deze investeringsaftrek.
Bekijk hier het complete programma en meld u aan voor een bezoek