Dit is voor een willekeurige puber een makkelijk te beantwoorden vraag. Een mobiele telefoon is een eerste levensbehoefte geworden. Zonder mobiel mis je belangrijke informatie en ligt eenzaamheid op de loer. Onlangs was er iemand op tv die wel een jaar zonder mobiel had geleefd. Ik zou diezelfde jongen graag het experiment willen laten herhalen alleen dan een jaar zonder datacenters. Het leven in Nederland is dan onmogelijk. Datacenters zorgen voor gegevensverwerking en opslag voor vrijwel alle sectoren, denk aan telefonie, winkelbestellingen en pinbetalingen. Wellicht is de jungle de beste plaats om dit experiment uit te voeren (uiteraard wel zonder mobiel).
Datacenters/serverruimtes spelen of je dat wil of niet een centrale rol in ons leven. In principe merk je hier niets van totdat het fout gaat. Als datacenters stil liggen door stroomuitval of door brand dan is het voorpaginanieuws. Het bouwen van een betrouwbaar datacenter is dan zeker ook geen eenvoudige klus maar hoog specialistisch werk. Hieronder worden de belangrijkste uitdagingen beschreven waarbij de beveiliging van de data zelf (tegen hackers) buiten beschouwing wordt gelaten.
Beschikbaarheid
Bij het bouwen van een datacenter of computerruimte wordt er rekening gehouden met een gemiddelde levensduur van 10 jaar. De uitdaging is om dus een omgeving te bouwen die de komende 10 jaar maximaal 18 dagen niet werkt (99,5% beschikbaarheid). Om dit voor de komende 10 jaar te kunnen garanderen moet er een goede inschatting worden gemaakt van de capaciteit. Dit om te voorkomen dat het datacenter te klein is en de server overbelast raakt en om genoeg vermogen (noodvermogen) te plaatsen om eventuele stroomuitval op te kunnen vangen. Uiteraard moet in dit proces ook gekozen worden voor de juiste bekabeling om de bandbreedte aan te kunnen.
Beveiligingsniveau
Het beveiligingsniveau van een datacenter hangt sterk af van de data. Bij financiële en overheidsinstellingen is van groot belang dat de data niet in verkeerde handen terecht komt. De beveiliging is op te delen in een buitenschil en een binnenschil. Met name in de binnenste schil zijn er veel ontwikkeling (beveiliging tot op rack niveau). Maar misschien wel het belangrijkste zijn de procedures en het personeel. Hoe goed en veilig het pand ook gebouwd is, zonder goede procedures en personeel ligt de data alsnog gemakkelijk op straat.
Energie-efficiënte
Naast de beschikbaarheid en het beveiligingsniveau is er een andere grote uitdaging: energie-efficiënte. Om de datacenters draaiende te houden is er energie nodig, heel veel energie. Om een beeld te krijgen van het energieverbruik door datacenters bekijken we de Amsterdamse regio.
De Amsterdamse regio behoort tot de belangrijkste internetknooppunten van de wereld. Een groot deel van het Europese internetverkeer gaat via deze regio. In 2013 stonden er in Amsterdam 40 datacenters, deze datacenters zijn goed voor een verbruik van 460 miljoen kWh. Dit is gelijk aan het verbruik van 255.500 huishoudens (bron: Green IT Amsterdam). Ongeveer de helft van deze energie wordt gebruikt voor het koelen van het datacenter. De overheid heeft gesteld dat dit zuiniger moet. Dit kan door de temperatuur te verhogen of gebruik te maken van de nieuwste technologieën.
Event/seminar
De markt is volop in beweging en nieuwe technologieën volgen elkaar snel op. Op 6 november vindt in congrescentrum 1931 (Brabanthallen Den Bosch) het IT Room Infra event (www.itroominfra.nl) plaats. 61 bedrijven tonen hier de laatste mogelijkheden voor het optimaal inrichten van een datacenter/serverruimte. In het uitgebreide seminar programma wordt ook stilgestaan bij de keuze om zelf een datacenter te bouwen of om het uit te besteden aan een commercieel datacenter (een colocatie). Tijdens het IT Room Infra event zijn alle belangrijke partijen en mensen uit de markt aanwezig, u kunt uw telefoon gerust een dagje thuis laten.