Begin 2015 nam EVS zijn intrek in een gloednieuw gebouw in het Science Park (Sart Tilman) in Luik.
De teams, die door de groei van de onderneming verspreid waren over zes verschillende gebouwen, werden hierdoor samengebracht op één plek. De verhuizing was aanleiding om de inrichting van de IT-infrastructuur te herbekijken. Zo werd de serverruimte opgedeeld in maar liefst tien serverlokalen, verspreid over vijf
verdiepingen: twee lokalen voor de IT en drie voor R&D. “Wij wilden de servers zo dicht mogelijk plaatsen bij de verschillende departementen en vakgebieden – ontwerp, productie van apparatuur, tests, support, commercieel team, administratie– en het specifieke werk dat daar verricht wordt”, verklaart Yves Rolus, directeur projecten en ICT-infrastructuur bij EVS. Ook bijzonder is dat de datarooms geen blinde bunkers zijn. Bij EVS en overigens in het hele gebouw voeren glas en transparantie de boventoon. Elk serverlokaal is dus een glazen ruimte waar iedereen naar binnen kan kijken. “Ons materiaal dient onder de aandacht gebracht worden.” Die twee speciale kenmerken alleen al – meerdere lokalen en zichtbaarheid van het materiaal – stelden specifieke eisen in termen van bekabeling en ontwerp van de serverlokalen. Om die aparte inrichting te bedenken, te ontwerpen, uit te tekenen en te installeren, organiseerde EVS een aanbesteding. Drie ondernemingen stuurden een offerte. Twee daarvan namen deel aan een zes maanden durende proof of concept om een solide en doeltreffende oplossing uit te werken en de haalbaarheid ervan te bevestigen.
Het was een langdurig proces, waar Koning & Hartman als winnaar uit tevoorschijn kwam met een maatwerk oplossing op basis van een standaard platform. Koning & Hartman was al leverancier van EVS met name voor het ontwerp en de aankleding van zijn XT2-en XT3-servers, en had het bijkomende voordeel dat het al vele jaren de dedicatedpartner is voor Pentair/Schroff in de Benelux. “Voor EVS is het belangrijk om te kunnen rekenen op een betrouwbare dienstverlener die onze wensen en aanpassingen kan doorvoeren, en de juiste mensen rond de tafel krijgt om onze systemen optimaal te laten presteren”, benadrukt Yves Rolus.
TOT IN HET KLEINSTE DETAIL
“Koning & Hartman heeft echt geluisterd naar onze specifieke behoeften en situatie”, vervolgt Yves Rolus. Die omvatten dus ook de glazen structuur van het gebouw, die bijzondere eisen stelde op het gebied van
temperatuur, en de netwerkvereisten. Omdat de kabels niet door het plafond konden,
moest Koning & Hartman bijvoorbeeld een oplossing bedenken om de kabels (coaxkabels en Ethernet-kabels maar ook en vooral glasvezel) vanuit de installatievloeren omhoog te trekken en ze langs de onder- of bovenkant van de racks naar binnen te voeren. Een bijkomende uitdaging was dat de vloerplaten van de installatievloeren watergekoelde systemen bevatten, waardoor de kabelgoten niet met behulp van een boor konden worden vastgezet. De containments zijn in een koude gang opstelling gerealiseerd. Hierbij worden de tegenover elkaar geplaatste rijen server/storage racks aan de voorkant gekoeld, en wordt de warme lucht aan de achterzijde afgevoerd. Deze lucht wordt opgevangen om het gebouw zelf te verwarmen. Ook voor de racks zelf waren enkele specifieke oplossingen nodig, onder meer om de lucht te kanaliseren volgens de eisen van de EVS XT servers op het vlak van zijkoeling (een erfenis van het originele EVS-ontwerp). Bovendien moest het mogelijk zijn om in eenzelfde kolom EVS-servers te laten co-existeren met andere systemen die op hun beurt vooraan gekoeld worden.