Fiscale energie-investeringsaftrek voor energie-efficiënte UPS modules
Met de invoering van de nieuwe regels voor energie-investeringsaftrek (EIA) worden investeringen in energiezuinige informatietechnologie gestimuleerd. Bedrijven die de fiscale voordelen van de EIA optimaal willen benutten optimaliseren daarbij gelijk de complete energieketen, van de UPS- tot de koelsystemen. Met een breed productsysteem zorgt IT-producent Rittal ervoor dat organisaties die hun computerruimten willen verduurzamen op hun wenken worden bediend.
In de wereld van de IT-infrastructuur staat Rittal al lange tijd bekend als de drijvende kracht achter de transitie van ruimte- naar energiezuinige rack based en row based koeloplossingen. Het resulteerde in energiebesparende klimatiseringsproducten als Liquid Cooling Package (LCP), Downflow Precisie Airconditioners en Free Cooling producten die de koelcapaciteit van de relatief lage Nederlandse buitenluchttemperatuur benutten. Daarnaast heeft Rittal een stevige positie op de industriële markten, waardoor het bedrijf in de afgelopen decennia veel expertise op het gebied van stroomverzorging en stroomverdeling opbouwde. Dit resulteerde in een reeks modulaire UPS producten met uiteenlopende vermogens die, zo blijkt uit de criteria in de nieuwe EIA-lijst, stuk voor stuk in aanmerking komen voor energie-investeringsaftrek.
Die fiscale voordelen gelden overigens niet alleen voor de aanschaf, maar ook voor het in bedrijf stellen van de UPS inclusief de transportkosten, het eventueel verstevigen van de vloer (indien de ruimte uitsluitend wordt gebruikt voor het plaatsten van de UPS). Als de ruimte voor meerdere doeleinden wordt gebruikt, dan kan een deel van de investering in de EIA worden meegenomen.
Product Manager IT-Infrastructuren André Hiddink van Rittal: “Vroeger waren alleen de functionele eisen van een UPS van belang. Een UPS moest “schone stroom” leveren en een spanningsuitval voorkomen. Daar is de energie-efficiëntie bijgekomen. Omdat een UPS in principe altijd ‘aan’ staat is dit een onderdeel van de IT-infrastructuur waarmee grote energiebesparingen kunnen worden gerealiseerd.
Elke procent extra energie-efficiëntie staat op jaarbasis gelijk aan een besparing van honderden euro’s op de energierekening. De criteria voor UPS-technologie om in aanmerking te komen voor de EIA zijn streng. Zo moet bij een halflast een energie-efficiëntie van 95,5% worden behaald. Doordat Rittal voor de productie van hun UPS’en uitsluitend hoogwaardige componenten gebruikt voldoen alle Rittal UPS producten aan de eisen voor de EIA.
En er is meer: want dankzij het feit dat de UPS systemen van Rittal modulair uitbreidbaar zijn, kan extra energie-efficiëntie worden bereikt door meerdere rack-onafhankelijke UPS producten te combineren kun je als bedrijf nu voorsorteren op de toekomst én maximaal profiteren van de fiscaal aantrekkelijke EIA-regeling. Zo kan een modulaire UPS geschikt voor 120 KVA en 6 modulen worden geleverd met 1 moduul van 20kVA, waardoor de totaaloplossing onder de EIA-regeling tot 40kVA valt. Een modulaire UPS voor bijvoorbeeld 120 kVA kan met 3 modulen van 20kVA worden geleverd en vervolgens zelfs worden ingezet als een 2n+1 60kW redundante oplossing die valt onder de EIA-regeling van 40 tot 200kVA. De mogelijkheden zijn eindeloos, en wie nu met het oog op de toekomst investeert, die profiteert optimaal van de fiscale voordelen.”
Rittal
Rittal GmbH & Co. KG uit Herborn in Hessen is wereldwijd een toonaangevende systeemaanbieder voor behuizings- en kasttechniek, stroomverdelingssystemen, systeemklimatisering, IT-Infrastructuur en software & service. Systemen van Rittal worden toegepast in alle takken van de industrie, in de machine- en installatiebouw en in de ICT-branche.
Het brede productenprogramma omvat bovendien complete systemen voor modulaire en energiezuinige computercentra, van innovatief veiligheidsconcept (voorheen Litcos) tot aan de fysieke data- en systeembeveiliging van de IT-infrastructuur (voorheen Lampertz). De toonaangevende softwareleverancier EPLAN en de softwareproducent Mind8 zijn dochtermaatschappijen van Rittal en vullen de systemen van Rittal aan tot engineeringsoplossingen die zich uitstrekken over meerdere disciplines.
Het in 1961 opgerichte Rittal is met 11 productielocaties, 64 dochtermaatschappijen en 40 vertegenwoordigingen over de hele wereld aanwezig. Met in totaal 10.000 medewerkers is Rittal de grootste onderneming van de Friedhelm Loh Group, Haiger, Hessen. De complete bedrijfsgroep heeft meer dan 11.500 medewerkers. Meer informatie vindt u op www.rittal.de en www.friedhelm-loh-group.com.