Energiebesparend koelconcept maakt datacenters energie-efficiënter
Op korte en middellange termijn worden bedrijven geconfronteerd met de noodzaak hun datacenters te moderniseren of volledig opnieuw op te bouwen – aldus het actuele whitepaper van het internationale marktonderzoeksbureau IDC in opdracht van Rittal. Investeringen in moderne datacenters verlagen de bedrijfskosten en versterken de eigen concurrentiepositie. Energie-efficiënte IT-infrastructuursystemen bieden daarbij veel mogelijkheden: met de LCP Hybride biedt Rittal een nieuw IT-klimatiseringssysteem met een totaal vermogen van max. 20 kW per rack. De warmtewisselaar bestrijdt hot spots effectief en koelt datacenters betrouwbaar en energie-efficiënt – zonder extra stroom te verbruiken door de indirecte free cooling. Voor de eerste keer zorgt een ingebouwde heatpipe voor een homogene benutting van het koelvlak van de warmtewisselaar.
De Liquid Cooling Package (LCP) Hybride bestaat uit een krachtige lucht/water-warmtewisselaar met een groot oppervlak, die als passieve achterdeur van een serverkast de geïnstalleerde IT-componenten koelt. Het systeem is zo ontwikkeld dat de ventilatoren in de server de warme lucht zelf via geleidingsplaten naar de warmtewisselaar geleiden. Daarom heeft de LCP Hybride zelf geen ventilatoren nodig en verbruikt het apparaat geen stroom.
De belangrijkste vernieuwing is de geïntegreerde heatpipe. Bij een ongelijkmatige uitbouw van het rack resulteert dit in een homogene benutting van de warmtewisselaar. Want het bovenste deel van het IR-rack bevat vaak IT-equipment met een lager vermogensverlies, terwijl het onderste deel componenten met een hoger vermogensverlies bevat. Het gevolg is dat de warmtewisselaar niet gelijkmatig wordt benut. De hybride warmtewisselaar harmoniseert temperatuurgradiënten.
Indirecte free cooling royaal gebruiken
De door de warmtewisselaar gekoelde lucht wordt weer afgegeven aan het datacenter. Omdat de temperatuur in het datacenter niet stijgt, worden alle racks in het datacenter betrouwbaar gekoeld. Omdat hoge aanvoertemperaturen mogelijk zijn, kan gedurende het grootste deel van het jaar indirecte free cooling worden gebruikt. Chillers schakelen alleen in als het water door hoge buitentemperaturen niet meer voldoende wordt gekoeld en extra compressiekoeling nodig is.
Het LCP Hybride-platform is in vier mechanische grootten beschikbaar in de twee vermogensklassen 10 kW en 20 kW en geschikt voor IT-racks met een hoogte van maximaal 2200 mm. De LCP is perfect afgestemd op het Rittal TS IT-racksysteem voor server- en netwerktechniek. Als verdere ontwikkeling van de succesvolle LCP Passief is het direct leverbaar.
Klimatisering die aan hoge eisen voldoet
Het klimatiseringssysteem is vooral geschikt voor datacenters met een thermisch vermogen van max. 10 kW of 20 kW in de IT-racks, zoals bij supercomputers in universiteiten of de automobielindustrie. De LCP Hybride maakt hier niet alleen indruk door zijn hoge mate van energie-efficiëntie, maar ook door zijn ruimtebesparende en montagevriendelijke constructie als achterdeur. Ook de plaats van de wateraansluiting is veranderd. Rittal heeft de wateraansluiting nu direct op het deurkozijn aangebracht, waardoor de slangen vast geïnstalleerd zijn en geen extra ruimte nodig hebben als de achterdeur wordt geopend. Hierdoor is de planning voor het leidingnet aanzienlijk eenvoudiger.
Rittal
Rittal GmbH & Co. KG uit Herborn in Hessen is wereldwijd een toonaangevende systeemaanbieder voor behuizings- en kasttechniek, stroomverdelingssystemen, systeemklimatisering, IT-Infrastructuur en software & service. Systemen van Rittal worden toegepast in alle takken van de industrie, in de machine- en installatiebouw en in de ICT-branche.
Het brede productenprogramma omvat bovendien complete systemen voor modulaire en energiezuinige computercentra, van innovatief veiligheidsconcept (voorheen Litcos) tot aan de fysieke data- en systeembeveiliging van de IT-infrastructuur (voorheen Lampertz). De toonaangevende softwareleverancier EPLAN en de softwareproducent Mind8 zijn dochtermaatschappijen van Rittal en vullen de systemen van Rittal aan tot engineeringsoplossingen die zich uitstrekken over meerdere disciplines.
Het in 1961 opgerichte Rittal is met 11 productielocaties, 64 dochtermaatschappijen en 40 vertegenwoordigingen over de hele wereld aanwezig. Met in totaal 10.000 medewerkers is Rittal de grootste onderneming van de Friedhelm Loh Group, Haiger, Hessen. De complete bedrijfsgroep heeft meer dan 11.500 medewerkers. Meer informatie vindt u op www.rittal.de en www.friedhelm-loh-group.com.
Voor nadere informatie:
Rittal B.V., Postbus 246, 6900 AE Zevenaar, Tel. (0316) 59 16 60, Fax (0316) 52 51 45
E-mail: sales@rittal.nl, sites : www.rittal.nl en www.rittal4it.nl