Innovatieve blik op datacenters
Het IT Room Infra event biedt traditiegetrouw een sterk programma om datacenters en computerruimtes efficiënt en effectief te bouwen en te managen. Tijdens de elfde editie op 14 november 2017 gaven de plenaire sprekers een stevige kijk op de toekomst: we gaan vernieuwen. De explosie aan data vraagt om fotonische chips, open compute hardware en extra energie.
Fotonische chips
Ewit Roos is directeur van PhotonDelta en hij opende het event met een aantal voorspellingen. Wereldwijd komt er duidelijk meer op allerlei fronten, waardoor er steeds meer van datacenters wordt gevraagd. Meer mensen, meer draadloze gebruikers, meer connecties, meer high resolution video’s en hogere snelheden. De toename door Internet of Things zorgt eveneens voor een sterke groei van het datagebruik. De uitdagingen liggen in connectiviteit en capaciteit.
Zijn voorspelling is dat deze groei alleen mogelijk gemaakt kan worden met geïntegreerde fotonica. Het is dan weer goed te weten, dat er in Nederland een mooi ecosysteem is met TU/e, Universiteit Twente, TNO, Saxion en de nodige bedrijven zoals Philips en ASML. Zij ontwikkelen nu de technologie om de snelheden drastisch te verhogen, de elektronica goed te blijven koppelen, de precisie te vergroten en het energieverbruik sterk te verlagen.
Open compute hardware community
De Europese vertegenwoordiger van het Open Compute Project, John Laban, presenteerde een disruptief beeld voor de organisatie van datacenters. De basis werd in de vierde sheet getoond: ‘Open Source: it’s not just for software anymore’.
Deze visie zorgt volgens de spreker voor een sterke verlaging van de kosten bij het bouwen van een datacenter en de servers gebruiken 30% minder energie. Doordat er minder hardware gebruikt wordt, zijn er ook minder onderhoudstechnici nodig. De presentatie toont in duidelijke beelden wat anders kan in een datacenter.
De groene waterstofeconomie
De laatste spreker van de dag was Professor Ad van Wijk van de TU Delft. Hij gaf een inspirerende presentatie over de nieuwe golf van duurzame energie. De mogelijkheden om zonne energie, bijvoorbeeld uit de sahara, of windenergie toegankelijk te maken voor de wereldmarkt, liggen volgens de spreker in het gebruik van waterstof. Juist nu is de technologie zo ver, om die kansen te benutten.
Door een vermindering van de gasproductie in Nederland kan ook nog eens de bestaande infrastructuur voor de distributie van gas relatief efficiënt omgebouwd worden, om de transitie aan te gaan. Ad van Wijk liet in duidelijke beelden en films zien, dat de waterstof technologie een grote diversiteit aan toepassingen kent, maar dus zeker ook binnen datacenters. De toenemende vraag naar energie kan met waterstof worden beantwoord.
Alle presentaties zijn hier te downloaden.