Door het krimpen van de traditionele bouwsector en de flinke groei die de datacenter/computerruimte markt ondergaat lijkt iedere system integrator, installateur, adviseur, gebouwautomatiseerder of leverancier van klimaat(regelings)apparatuur zich ook te richten op de datacenter markt. Zo zijn er bedrijven zonder specifieke kennis over IT maar wel van het bouwen van gekoelde ruimtes. Anderzijds zijn het de IT-leveranciers, die in het verleden alleen de servers installeerde die nu ook hun klanten gaan adviseren over het koelen van deze servers, kijk bijvoorbeeld naar Dell fresh air. Daarnaast zijn er bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het (ver)bouwen van computerruimtes/datacenters waarbij deze markt de enige focus is.
Maar wie bepaalt binnen een organisatie hoe de IT infrastructuur eruit komt te zien? En met welke partijen wordt er samengewerkt? Is dit de facilitaire manager, de datacenter manager of is dit de IT-manager? Ook hier is een duidelijke verschuiving te zien. Uptime van IT is zeer belangrijk. Wanneer IT stil ligt, liggen vrijwel alle bedrijven stil. De IT-manager doet z’n werk goed als een datacenter draait (ook blijft draaien als de stroom uitvalt of er brand uitbreekt) maar is hij ook verantwoordelijk voor de energiekosten? De facilitaire manager is verantwoordelijk voor het volledig besturen en beheersen van alle ondersteunende activiteiten. Maar is IT bij bijvoorbeeld een bank of datacenter een ondersteunend proces of is het core? Waar banken een aantal jaren geleden hun IT (services) uitbesteedden naar bijvoorbeeld India, kiezen veel bedrijven er voor om dit weer terug te halen. Het meer grip hebben op de IT is de belangrijkste reden.
Dan is er nog een Datacenter Manager, de enige van de drie functies waar geen standaard hbo-, of universitaire opleiding voor gevolgd kan worden. Uit recent onderzoek van DatacenterWorks en PEDCA blijkt wel dat er opleidingen/trainingen worden verzorgd door aanbieders als CNet, DatacenterDynamics, DatacenterPeople, Tunix of Vijfhart. Deze aanbieders verzorgen bijvoorbeeld BICSI-opleidingen (RCDD, CDCEP en dergelijke), maar ook andere trainingen. Datacenter Managers hebben zelf voor specifieke kennis gezorgd en kunnen op die manier veel geld besparen door de ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten en de uptime zo hoog mogelijk te maken. Maar is dit voldoende om zeggenschap te houden over het datacenter?
Wie er ook gaat winnen, de visie/boodschap van IT Room Infra geldt meer dan ooit. De realisatie van een datacenter/server- of computerruimte is een hightech activiteit die professioneel moet worden bedreven en steeds breder efficiënt kan worden toegepast. Op het jaarlijkse IT Room Infra event worden de laatste technieken en mogelijkheden besproken en oplossingen getoond. Het aantal deelnemers is met 61 meer dan ooit. Of ook de facilitaire managers en IT-managers zich nadrukkelijk gaan richten op de fysieke infrastructuur is op 6 november te zien. Iedereen is in ieder geval van harte welkom.
P.S. Uiteraard kan er ook altijd nog gekozen worden om een extern datacenter te gebruiken. Waarom Cisco dit wel doet en ABN Amro niet, horen bezoekers op IT Room Infra.
Harm Wijsman is Branchemanager IT Room Infra