De toekomst is meer en andere datacenters
5G is een van de technologieën die een verdere uitrol van IoT en smart devices mogelijk maakt. Autonoom verkeer in de vorm van auto’s en openbaar vervoer is niet direct IoT, maar ook hier is de behoefte aan een snel communicatie protocol absoluut vereist. De hoeveelheid data die hierbij vrijkomt en de benodigde rekenkracht om de data te verwerken en terug te sturen betekent dat het bestaande datacenter landschap op de schop moet.
Erik Vossebelt zal dieper ingaan op de de groei van micro datacenters en edge computing. Bastiaan Janssen wijst op een belangrijk punt dat te vaak wordt vergeten. De nieuwe generatie datacenters stellen ook eisen aan het personeel.
Het aantal datacenters, van hyperscaler, via conventioneel tot edge datacenter, zal fors toenemen. In naam zijn het allemaal datacenters maar de gebouwen zullen in ieder geval naar omvang en aan de binnenkant totaal anders zijn. Ontwerpers van datacenters zullen over de juiste kennis en middelen moeten beschikken om aan die steeds andere vraag te kunnen voldoen. Willem Buunk neemt de toehoorders mee in de wereld van de augmented reality. Daarmee gaan de datacenters van de toekomst ontworpen worden.
Dan is er nog het verbruik van datacenters. Twee sprekers zullen elk vanuit hun eigen achtergrond stil staan bij een mogelijke keerzijde van de veelvoudige datacentergroei. Ronald van Veen legt uit waarom 5G en edge computing tot hoger energieverbruik voor de operators gaan leiden. Die ontwikkeling is in de context van actuele discussies over zowel milieubeleid als bouwstops voor datacenters minder gewenst. Een mogelijke oplossing hiervoor zal door Aleksandar Grbic worden besproken. Zijn oproep is de datacenter infrastructuur totaal te digitaliseren. Alleen zo is volgens hem maximale efficiency en duurzaamheid mogelijk. Toegegeven het is een stevige uitspraak, maar wie weet is het ook de toekomst.
Benieuwd naar het hele programma? Klik hier. Of kies direct voor een bezoek en klik HIER om te registreren.