Hoe maken brandstofcellen datacentra schoner en betrouwbaarder
Waterstof biedt nieuwe mogelijkheden voor groene datacenters.
De Nederlandse industrie moet in de toekomst voor een groot deel op waterstof gaan draaien. Daarbij heeft het kabinet ook plannen om waterstof te gebruiken als energiedrager voor de opslag van duurzaam opgewekte stroom. Nedstack, een fabrikant van industriële brandstofcellen, ziet ook kansen voor de energie-intensieve datacentermarkt. Tijdens het IT Infra event, dit jaar in een online editie, zal Roel van de Pas van Nedstack meer inzicht geven in mogelijke waterstoftoepassingen voor rekencentra.
Ook datacenters zijn nauw betrokken bij de evolutie van ons energiesysteem naar duurzame oplossingen. Van de Pas: “Datacentra zijn aan de vraagzijde onderdeel van de verandering. Zo ontstaan er nieuwe combinaties van vraag en aanbod naar energie. En er bestaan al mogelijkheden voor het combineren van waterstof met datacentra. Denk aan back-up-power. Dat kun je ook op nul-emissies leveren met brandstofcellen.”
Nedstack levert momenteel nog geen brandstofcellen aan de datacentermarkt. Volgens Van de Pas moeten veel rekencentra zelf ook nog de overstap maken naar dergelijke groene concepten. “De implementatie gaat parallel lopen met de implementatie van waterstof met ons energiesysteem”, zegt hij. “Datacenters kunnen uiteindelijk zelfvoorzienend en energiepositief worden. Als je ziet hoeveel oppervlak datacenters bestrijken en hoeveel renewables ze kunnen opwekken, en op dat moment niet kunnen gebruiken, dan zit er veel potentie in zowel het leveren van warmte als elektriciteit vanuit datacenters.”
De lezing van Roel van de Pas van Nedstack vindt plaats op donderdag 12 november om 14.30 uur, direct aansluitend vindt de lezing van Max Aerts, DENS plaats.