Voor de 12 KPN datacenters is duurzaamheid een speerpunt geworden. Een datacenter verbruikt veel energie, maar hoe kan men er zo efficiënt mogelijk mee om gaan? Initiatieven in het verbeteren van de koeling leveren een zeer groot aandeel in de besparing van energie. Van mechanische naar vrije luchtkoeling, het aanpassen van setpoints en koud water trajecten (efficiëntere installatie) tot aan het introduceren en verder door ontwikkelen van warmte wielen. Er worden meer keuzes gemaakt. Zo is in 2011 het Energie Management Systeem (EMS) geïntroduceerd en dit systeem monitort al het stroomverbruik tot op racknivo. Welke lessen kunt u leren van KPN?
Jan Huntelaar is verantwoordelijk voor de innovatie, design, strategie en architectuur van de 12 datacenters van KPN in Nederland. In de tweede plenaire lezing gaat hij in op de keuzes die KPN maakt bij het nastreven van een zo’n laag mogelijke PUE. In de KPN datacenters is veel apparatuur van klanten opgesteld. Het energieverbruik van deze apparatuur kan KPN niet direct beïnvloeden, maar telt wel mee in het energieverbruik. Door het meten en analyseren van het verbruik van deze apparatuur worden klanten wel geadviseerd over mogelijke energiebesparing. Door dit inzicht te gaan bieden hoopt KPN dat de klanten bewuster worden van het energieverbruik en ook de apparatuur wil gaan verbeteren. Dit alles moet bijdragen tot een lager energieverbruik en CO2 emissie.
Het bouwen van datacenters is voor KPN een dagelijkse activiteit en KPN ziet als geen ander het IT landschap razendsnel veranderen. Een gemiddelde ICT manager heeft niet vaak te maken met het bouwen van een nieuwe computerruimte maar als het zover is, gaat er een veelal voor hen onbekende wereld open. Keuzes moeten gemaakt worden voor koeling, stroom, UPS, bekabeling, management software, fysieke security, etc. Nieuwe termen, technieken, leverancier keuzes en wet- en regelgeving komen op de ICT manager af. Welke keuzes moeten of kunnen gemaakt worden? Wat zijn alternatieven? Waaraan moet een advies aan directie voldoen; hoe ziet deze eruit en is deze toekomst vast? Praktische tips voor het maken van de juiste keuzes staan tijdens de lezing van Jan Huntelaar centraal.
Meld u aan voor een bezoek aan IT Room Infra en volg de lezing van KPN.
Goed beheren van de bekabelingsstructuur levert geld op
Binnen het beheer van datacenters speelt bekabeling en de passieve infrastructuur een steeds belangrijkere rol. De vraag naar meer flexibiliteit en een overzichtelijke structuur zijn belangrijk en hebben impact vanaf design tot aan de exploitatie van de datacenters. Per jaar zijn er 40% Moves, Adds en Changes (MAC’s) in een gemiddeld netwerk. Dit kost veel tijd en geld. Hoe kunt u hier rekening mee houden bij het bouwen van het netwerk? En kiest u bijvoorbeeld voor glasvezel? In de track Data- en Energietransport gaan zes sprekers in op het bouwen van een optimaal netwerk. Ook op de kennismarkt zijn veel nieuwe ontwikkelingen op het gebied van bekabeling te zien.
Molex toont op hun stand het Molex’s ModLink™ systeem. Dit systeem is een high density Plug and Play glasvezel backbone oplossing. In veel mission critical applicaties, zoals Data Centres en Storage Area Networks (SAN’s), is het belangrijk om een flexibele oplossing te bieden die aangepast is aan de frequentie van de MAC’s in deze omgevingen. Plug and Play oplossingen zijn snel en flexibel te installeren en bieden een gegarandeerde performance en betrouwbaarheid.
De Modlink oplossingen zijn te verkrijgen in zowel Multimode (OM3 en OM4) als in singlemode (OS1 en OS2) met SC of LC verbindingen en kan in verschillende patchpanelen en of frontplaten geïnstalleerd worden. Ook gecombineerde panelen met CAT6 of CAT6A koperbackbones behoren tot de mogelijkheden waardoor veel ruimte bespaard kan worden.
Nieuwe ontwikkelingen maakt het koelen van serverkasten effectiever
Op de kennismarkt zijn vele nieuwe ontwikkelingen te zien. Op het gebied van serverkasten tonen exposanten Koning & Hartman en SCHÄFER IT-SYSTEMS ontwikkelingen om de serverkasten effectiever te koelen. Beide bedrijven bieden oplossingen om de bestaande infrastructuur te verbeteren. Koning & Hartman toont een passieve watergekoelde oplossing om in de deur van een serverkast in te bouwen. Voor computerruimtes waar een klein aantal High-Density cabinetten toegepast worden, kan deze oplossing uitermate geschikt zijn.
Vaak worden servercabinetten uitgevoerd met geperforeerde deuren in een geconditioneerde ruimte opgesteld in zogenaamde warme en koude gangen. Bij dergelijke geoptimaliseerde omstandigheden, kan het voorkomen dat de aangeboden koelcapaciteit in een cabinet met veel servers, niet toereikend is. Hier worden steeds vaker lucht-water warmtewisselaars ingezet voor precieze koeling. Voor deze situatie biedt Koning & Hartman de LHX watergekoeld servercabinetten. Bij deze oplossing wordt de geperforeerde deur voorzien van een koelrooster met stromend water. Door de integratie van het rooster op de deur, vraagt de koeldeur weinig ruimte. Door het koelrooster stroomt koud water, dat ervoor zorg draagt dat de door de servers afgegeven warme lucht, gekoeld wordt alvorens het de ruimte wordt ingeblazen. De luchtstroom wordt gerealiseerd door de ventilatoren van de servers zelf. Daar het koelrooster de hele deur hoogte en breedte benut en zo een hoog rendement koelvermogen gerealiseerd.
Het kan zijn dat in uw computerruimte slechts een aantal serverkasten in aanmerking komen voor deze oplossing omdat de andere kasten afkomstig zijn van een andere fabrikant. Serverkasten van meerdere fabricaten in een IT-infrastructuur hebben vaak verschillende afmetingen. Met het flexibele „Skyline“ concept van SCHÄFER IT-SYSTEMS is het mogelijk om serverracks van diverse hoogtes, breedtes en fabricaten af te sluiten om tot optimalisatie van een koudestraat te kunnen komen. Hierdoor kunnen koude- en warmtegangen met verschillende breedtes en hoogtes kunnen van een gelijkmatige luchtafscheiding worden voorzien waardoor koude en warme stromen gescheiden blijven. Met op maat gemaakte sandwichpanelen worden zijdelingse openingen en hoogteverschillen afgedicht. Het modulaire systeem verlicht de montage ter plaatse en is zeer flexibel uit te breiden waarbij bestaande infrastructuren eenvoudig kunnen worden aangepast. Door de “Skyline” worden de luchtstromen beter geleid, waardoor er efficienter met energie wordt omgegaan.
Bezoek IT Room Infra om de laatste ontwikkelingen op het gebied van serverkasten te zien.