Binnen datacenters/computerruimtes zorgt koeling voor het meeste energieverbruik. Door efficiënter te koelen bespaart een datacenter veel op de kosten. Maar ook voor kleinere computerruimtes kan een investering snel terugverdiend worden. Op het IT Room Infra zien bezoekers een compleet aanbod van koelmethoden. In het lezingenprogramma komen ook de laatste technieken aan bod. Iedere bezoeker kan na IT Room Infra inschatten of vloeistof gekoelde servers, warmte koude opslag of koelen met lage luchtsnelheden interessant zijn om in de toekomst toe te passen.
Vloeistof gekoelde servers
Vloeistof gekoelde servers zijn in opmars. Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe passen we ze toe? Hoe snel verdien je de meerprijs terug en welke invloed hebben deze servers op de PUE? Stukton Worksphere laat de bezoeker tijdens hun lezing kennis maken met deze techniek.
Warmte Koude Opslag (WKO)
Door de optimalisatie van de temperatuur in de datazaal kan al een heel groot deel van de koelvraag plaatsvinden via vrije koeling. Slechts een klein deel van het jaar vraagt om aanvullend koelen. Dit kan met een WKO systeem dat het overschot aan vrije koeling in de winter opslaat in de bodem, en vervolgens levert bij de hoge buitentemperaturen in de zomer. Rittal spreekt samen met Installect over deze ontwikkeling en concluderen dat energie leveren de volgende stap in IT is.
Koelen met lage luchtsnelheden
Servers produceren een warme luchtstroom en vragen dezelfde hoeveelheid koele lucht. Op de computerzaal is een stabiele luchtbeschikbaarheid vereist, zonder onderdrukken en overdrukken. Natuurkundige wetten vragen hiervoor geen hoge luchtsnelheden maar juist het tegenovergestelde: lage luchtsnelheden. Aan de hand van twee business cases (telecom- en overheidsdatacenter) presenteert Low Speed Ventilation tijdens IT Room Infra wat dit betekent voor het ontwerp en beheer van een datacenter.
Bekijk het totale programma en meld u aan voor een bezoek.
Hoe koelt u over 5 jaar uw datacenter/computerruimte?
Eisen aan het energieverbruik van koelinstallaties van datacenters worden steeds hoger. Er zijn veel technologieën beschikbaar om aan de huidige eisen te voldoen, maar blijkt een keuze over 5 jaar nog steeds goed te zijn? Stulz analyseert tijdens IT Room Infra de innovaties van koelinstallaties van de afgelopen 10 tot 15 jaar. Door te analyseren en trends te herkennen kunnen de huidige plannen beter worden beoordeeld. Het datacenter SmartDC laat zien op welke manier zij hun keuzes maken.
SmartDC evalueert jaarlijks hoe zaken beter en efficiënter kunnen. Een “Hot Topic” is koeling, essentieel voor een datacenter en tevens de grootste kostenpost voor het bedrijf. Een spagaat tussen beschikbaarheid, continuïteit en efficiëntie, PUE. Sinds 2010 hebben zij ervaring met adiabatische koeling, dat wil zeggen, koeling op basis van verdamping. Voordelen van deze vorm van koeling zijn; geen gebruik van chemische koudemiddelen zoals R407C/R410A en ook geen energieverslindende compressor. Moderne datacenters accepteren 24-25 °C in de koude gang waardoor deze vorm van koeling heel goed toepasbaar is onder de Nederlandse weercondities.
Resultaat, minder energieverbruik voor koeling, minder CO2 uitstoot en geen gebruik van chemische koudemiddelen. De spreker laat zien dat deze nieuwe manier van koeling goed toepasbaar is in huidige datacenters. Het “spel” voor datacenterbeheer is te komen tot een optimum in performance, continuïteit en kosten beheersing.
Meld u aan voor een bezoek.
Alle soorten koelinstallaties te zien op de kennismarkt
De 39 exposanten tonen op de kennismarkt van IT Room Infra op hun stand de laatste ontwikkelingen. Hiermee is de kennismarkt groter dan ooit tevoren. Bezoekers krijgen een compleet overzicht van de verschillende aanbieders en hun oplossingen, uiteraard allemaal gericht op datacenters en computerruimtes. ProfITbox presenteert een uitvoering van profITair voor kleine computterruimtes en KSB Nederland laat het publiek hun nieuwste pomp zien.
ProfITbox, producent van de profITair, heeft nu ook een profITair uitvoering voor kleine computerruimtes. De profITair-S koelt met vrijelucht en met de bestaande koelinstallatie de computerruimte. De profITair-S realiseert met een korte terugverdientijd een forse besparing op de jaarlijks terugkomende energiekosten. In de lezing laat spreker Arthur Singendonk zien wat de voordelen van deze manier van koelen is.
KSB Nederland is vanaf het ontstaan van de eerste datacenters actief aanwezig met het plaatsen van pompen en afsluiters voor de koelinstallaties. Beschikbaarheid wordt veelal gezocht in het opstellen van ‘te’ grote pompen. Dit zorgt voor verlaagde beschikbaarheid van uw installatie en onnodige hoge energiekosten. Middels voorbeelden laat KSB in hun lezing zien dat betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de koelinstallatie wordt verhoogd door een goed pompontwerp en dat dit ook bijdraagt aan het verlagen van de PUE. Op de kennismarkt toont KSB, de KSB SuPremE® een nieuwe efficiënte magneetloze pompaandrijving.
Exposant Air@Work presenteert op de kennismarkt het Air@Work concept. Binnen dit concept is koeling een onderdeel van het geheel. Het gaat namelijk om een gecontroleerde luchtbehandeling. In de lezing “Uw Datacenter het hele jaar compressorloos geklimatiseerd op 24 °C, ja dat kan!” gaat Marius Klerk dieper in op deze materie.
Meld u aan voor een bezoek en zie de laatste ontwikkelingen.