De industrialisatie van computerruimten begint met Rittal
De ultieme computerruimte: in Måløy aan de Noorse westkust moet op 120.000 m2 het Lefdal Mine Datacenter (LMD) met een capaciteit van 100 MW ontstaan. De exploitant wil de computerruimte tot de nummer 1 in Europa maken waar het gaat om kostenefficiëntie, veiligheid, flexibiliteit en duurzaamheid. Om dit mogelijk te maken kiest LMD bij de bouw van de IT-infrastructuur volledig voor gestandaardiseerde computerruimtemodulen op basis van het modulaire, gestandaardiseerde systeem RiMatrix S. In 2016 moeten de eerste units geïnstalleerd en in bedrijf gesteld zijn – het begin van de industrialisatie van computerruimten door Rittal.
Met een oppervlak van 120.000 m2, verdeeld over vijf niveaus, wordt het Lefdal Mine Datacenter (LMD) in een voormalige mineralenmijn in Måløy, ongeveer 500 km ten noordwesten van Oslo, een computerruimte van de overtreffende trap. Voor de exploitatie wordt 100% hernieuwbare energie gebruikt (wind, water) en de koeling vindt plaats met zeewater uit de aangrenzende fjord. Met een PUE (Power Usage Effectiveness) van minder dan 1,1 en de traditioneel lage stroomkosten biedt de Noorse exploitant een systeem met een maximum aan energie-efficiëntie. Ten opzichte van een cloud-computerruimte in Duitsland zijn kostenbesparingen van ruim 40% mogelijk.
Voor de IT-infrastructuur ontwikkelde Rittal samen met LMD en IBM gestandaardiseerde computerruimtemodulen op basis van RiMatrix S: voorgeconfectioneerd, getest, schaalbaar en snel geleverd.
Op dit moment omvat het assortiment in totaal vijf verschillende modulen met tien of twaalf serverracks en elk een netwerkrack inclusief de Rittal klimatiseringsoplossing Liquid Cooling Package (LCP). De LCP zuigt de warme afvoerlucht van de servers aan de achterzijde aan, koelt deze met krachtige warmtewisselaars af en blaast de gekoelde lucht in de koude gang voor het serverniveau. Redundante stroomverdeling en -beveiliging zijn al in het computerruimtemoduul geïntegreerd. Klanten kunnen kiezen voor 5, 10 of 20 kW vermogen per rack. Met n+1 en 2n zijn twee redundantiemogelijkheden beschikbaar. De computerruimtemodulen kunnen al naar het gewenste veiligheidsniveau, bijv. in containers of in veiligheidsruimten, direct in de mijn worden geplaatst.
Hierdoor kan de klant kiezen voor de oplossing die het beste bij hem past en profiteert hij van alle voordelen van standaardisatie: hij ontvangt de voorgeconfectioneerde computerruimteoplossing veel sneller en kan daarbij vertrouwen op geteste en gecertificeerde systeemcomponenten. Ook op het gebied van schaalbaarheid biedt de oplossing van Rittal grote voordelen: als de klant meer vraagt van de computerruimte, kan hij vrijwel onbeperkt extra capaciteit ontvangen.
Met het unieke aanbod in Europa wil LMD voldoen aan de stijgende vraag naar computerruimte. “Alleen al tot 2020 zien wij behoefte aan 60 nieuwe, grote computerruimten in Europa, gekoppeld aan een jaarlijkse stijging van de investeringen van tien tot twaalf procent”, aldus Egil Skibenes, Chairman of the Board bij LMD. Het is belangrijk dat het systeem snel beschikbaar is. Met de conventionele, individuele oplossingen was dat niet mogelijk. Er is vooral vraag naar snel beschikbare computerruimte, in combinatie met een hoge mate van kosten- en energie-efficiëntie. “Met gestandaardiseerde en tegelijk schaalbare modulen spelen wij gericht in op de wensen van onze klanten”, zegt Andreas Keiger, hoofd afdeling Vertrieb Europa bij Rittal. “Kosten- en energie-efficiëntie zijn de drijvende krachten achter de keuze voor een optimale IT-locatie.”