Onder spanning: stroom in het IT-rack goed verdelen
Om de servers en netwerkcomponenten in het rack te voeden, maken IT-deskundigen gebruik van zogeheten Power Distribution Units (PDU’s). Dit zijn kwalitatief hoogwaardige en volgens recente industriële normen beveiligde meervoudige contactdozen die optioneel voorzien zijn van intelligente functionaliteit. PDU’s kunnen het stroomverbruik meten, in geval van nood een alarmmelding geven en schakelen. Met sensoren kunnen zij ook de temperatuur meten en de toegang tot de IT-behuizing bewaken.
Afhankelijk van de uitvoering kunnen PDU’s de energievoorziening van elke afzonderlijke contactdoos bewaken en regelen. Zij kunnen op afstand worden onderhouden, in een netwerk worden opgenomen en bieden belangrijke functies voor een optimaal energiemanagement in IT-omgevingen van elke omvang. Omdat PDU’s alle geïnstalleerde IT-apparaten voeden, vormen zij een belangrijk onderdeel bij het opbouwen van een IT-behuizing. Bij het kiezen van een PDU dient in eerste instantie te worden gekeken naar de beschikbare ruimte in de IT-behuizing. In het ideale geval worden de PDU’s in de Zero-U-Space gemonteerd, de ruimte tussen de zijwand en het 19“-montageframe. Hierdoor worden er geen hoogte-eenheden geblokkeerd en ook bij een volledig uitgebouwd IT-rack zijn onderhouds- en installatiewerkzaamheden probleemloos mogelijk.
Hoeveel vermogen wordt er verbruikt?
Een ander selectiecriterium is het vermogen dat de PDU dient te verdelen. De eenvoudigste uitvoeringen zijn de 1-fase PDU’s met een te verdelen vermogen van 3680 W, de hogere stromen hebben drie fasen per fase tot 32 A. Daarmee kan een IT-rack met meer dan 22 kW vermogen worden gevoed.
Voor het bewaken van de energie bieden de PDU’s meerdere uitvoeringen. Vooral bij kleinere installaties kan het nuttig zijn om te kiezen voor apparaten met displays. Ook technisch minder ervaren medewerkers kunnen de status dan aan de buitenkant aflezen. Als alternatief kunnen bij overschrijdingen van grenswaarden ook automatisch meldingen via SMS of e-mail worden gegeven.
Een veilige energievoorziening
Om uitval zoveel mogelijk te voorkomen, moet de energievoorziening in het IT-rack redundant zijn uitgevoerd als een A/B-voeding met twee identieke PDU’s. Hiertoe is enige planning met het oog op de toekomst noodzakelijk, omdat er ook dubbele stroombekabeling nodig is. Vooral wanneer het rack verschillende IT-componenten bevat, moet de kabelgeleiding zodanig worden gepland dat onderhoudswerkzaamheden efficiënt kunnen worden uitgevoerd.
Aansluiting gezocht
In Nederland worden in computerruimten nog geaarde connectoren gebruikt. Dit zijn degelijke connectoren die dankzij hun hoge insteekkrachten niet per ongeluk kunnen worden losgetrokken. Tegenwoordig worden voor de IT-omgeving echter de internationaal gebruikelijke C13/C14 en C19/C20 steeksystemen aanbevolen. Met deze systemen is een hogere aansluitdichtheid of een groter aantal contactdozen mogelijk. Moderne PDU’s beschikken over vergrendelingen die voorkomen dat connectoren per ongeluk worden losgetrokken. In het ideale geval is de vergrendeling fabrikantonafhankelijk en kunnen de al beschikbare serveraansluitkabels worden gebruikt.
Onderhoud op afstand via de PDU
Intelligente PDU’s maken het beheerders gemakkelijker om onderhoud op afstand uit te voeren. Als een IT-behuizing bijvoorbeeld moeilijk toegankelijk is of als de installatie ook in het weekend moet worden onderhouden, dan is een PDU met schakelbare connectoren nuttig omdat daarmee contactdozen op afstand kunnen worden geschakeld. Bij de aanschaf dient men erop te letten dat willekeurige aansluitingen kunnen worden gegroepeerd zodat meerdere apparaten of de A/B-voeding met één klik kan worden uitgeschakeld. Een tip voor het besparen van energie: idealiter worden PDU’s met bistabiele relais gebruikt. Deze blijven in hun schakeltoestand stroomloos waardoor het eigen verbruik van een PDU minder is dan 15 Watt. Bij een installatie die 24/7 in gebruik is, kan dit merkbaar energiekosten besparen.
Veiligheid en toegangsbeveiliging
Bij het gebruik van intelligente PDU’s zijn extra veiligheidsfuncties noodzakelijk. In moderne uitvoeringen zijn hiertoe directory services geïntegreerd, zoals Active Directory van Microsoft, alsmede LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) en Radius voor het autoriseren van afzonderlijke gebruikers. PDU’s geven de door de sensoren gemeten waarden zoals temperatuur, luchtvochtigheid of geopende behuizingdeur door op basis van standaardprotocollen. Ontvangers zijn bijvoorbeeld DCIM softwaresystemen (Data Center Infrastructure Management) voor het IT-management of Facility Management-systemen.
Koppeling van de PDU’s
PDU’s worden gekoppeld via de Ethernet-poort en protocollen zoals IPv6 (Internet Protocol Version 6), SNMP (Simple Network Management Protocol), Modbus (communicatieprotocol op basis van master/slave- of client/server-architectuur)//TCP (Transmission Control Protocol) of OPC-UA (Object Linking and Embedding for Process Control-Unified Architecture). Men kan beter niet kiezen voor draadloze methoden, omdat WLAN-signalen de gevoelige IT-systemen kunnen storen. Om de PDU ook bij uitval van de voedingsspanning te kunnen regelen, dient deze optioneel te worden gevoed met stroom via Power-over-Ethernet (PoE).
Alternatief: modulaire PDU-systemen
Onder de naam Power System Module (PSM) biedt Rittal modulair opgebouwde voedingssystemen. Deze zijn opgebouwd als verticale rail met driefasen voeding waar de benodigde modulen met contactdozen of extra functies eenvoudig op worden vastgeklikt. Zo biedt Rittal een modulair PSM-systeem met een groot aantal functies zoals in het PDU-programma: voor het meten, schakelen of bewaken. Het voordeel van deze kwalitatief hoogwaardige oplossingen is dat zij een flexibele en individuele configuratie mogelijk maken. Wie een computerruimte exploiteert die zich voortdurend verder ontwikkelt en wie de configuratie van IT-racks regelmatig aanpast, beschikt met Rittal PSM over het juiste systeem.