Een volgende stap: van energie besparen naar betrouwbaar energie leveren. De warmte die een datacenter wegkoelt is in feite een product: dat hergebruikt kan worden, energie in de vorm van warmte.
Met het thema ‘Next step in IT-business: Re-use IT-energy’ organiseren Rittal, Installect, Previder datacenters, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) en E4S Consult namens de Dutch Green Building Council (DGBC) de tweede van een reeks nieuwe IT-themadagen voor installerend en adviserend Nederland. Deze themadag vindt plaats op donderdag 15 januari en pakt de draad op waar eerdere themadagen over energie-efficiënte, compressorloze datacenterkoeling ophielden.
In een praktijk case wordt er live gedemonstreerd hoe de restwarmte van Previder datacenters nuttig hergebruikt wordt in het naast gelegen kantoorgebouw.
De volgende thema’s komen aan bod:
Vloeistofkoeling in IT is niet nieuw – Elbert Raben, Rittal
Vloeistof gekoelde servers en hoge retourtemperaturen zijn al jarenlang een belangrijk thema binnen de Rittal organisatie en de introductie in 2006 was wellicht te vroeg, is de IT nu klaar voor hetgeen in de industrie al de standaard is bij het afvoeren van hoge vermogensverliezen?
Een EUE van 1,2 en het verlagen van het elektriciteitsgebruik van de IT apparatuur zijn onze speerpunten voor de komende jaren – Marlies Lambregts, Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG)
De Omgevingsdienst vertelt over het huidige en toekomstige beleid van – regio – Amsterdam voor datacenters en Wet milieubeheer. Eén van de volgende stappen is het verlagen van het energiegebruik van de servers en het nuttig gebruiken van de (rest)warmte die vrijkomt bij een datacenter. De Omgevingsdienst gaat tevens in op de organisatorische belemmeringen die er zijn om deze warmte te benutten.
Nederlands eerste BREEAM datacenter door de innovatieve gasmotor gedreven warmtepomp heeft het hoofdkantoor als één van de weinige gebouwen in Nederland het BREEAM label ‘Excellent’ verdiend. Herm Reimerink, Previder datacenters
Bij de nieuwbouw en de ingrijpende verbouwing is duurzaamheid een primair uitgangspunt geweest. Dhr. Reimerink vertelt over het ontwerp en de realisatie van dit project. Hiermee behoort Previder datacenters en de Odin Groep in ieder geval de komende 10 jaar tot de voorlopers van duurzame datacenters door het gebruik van restwarmte.
Slaan we de energie op of geven we het direct door? – Ronald Smit, Installect
In deze lezing wordt er uitgebreid aandacht besteedt aan de verschillende varianten van restwarmtebenutting zoals opslag in een WKO, rechtstreekse doorlevering of ondergrondse energie-uitwisseling. Verder wordt ingegaan op de factoren Energy Re-use Effectiveness (ERE) en de Energy Re-use Factor (ERF) die een belangrijke rol spelen bij het hergebruik van energie.
Wat is de positie van de rijksoverheid in het hergebruik van energie – Karel Haverkorn van Rijsewijk, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
Dhr. Haverkorn zal de positie van de rijksoverheid presenteren. Met een knipoog naar redenen om (niet) energie te besparen geeft hij aan welke steun u kunt verwachten, mocht u (toch) in actie komen.
Het BREEAM-NL keurmerk voor duurzame datacenters over de waardering van innovatieve duurzame oplossingen binnen de certificering – Frank Zegers, E4S Consult namens de Dutch Green Building Council
Tijdens deze presentatie wordt toegelicht hoe binnen het BREEAM-NL keurmerk voor duurzame datacenters innovatieve oplossingen voor hergebruik van restwarmte, compressorloos koelen, energieverbruik van IT-apparatuur, beperking van het waterverbruik en kwaliteitsborging bij de uitvoering gewaardeerd worden en een hogere score mogelijk maken.
Aantal deelnemers: max. 40 personen
Kosten: geen, lunch inclusief
Datum: donderdag 15 januari 2015
Tijd: 10:00 – 15:30 uur
Plaats: Reeuwijk