Geothermie (of aardwarmte) is de energie in de vorm van warmte die in de bodem zit opgeslagen. Het belangrijkste verschil met Warmte Koude Opslag (WKO) is dat bij een WKO-installatie de energie tijdelijk wordt opgeslagen en bij geothermie de warmte op grote diepte wordt onttrokken. Hoe dieper we gaan boren in de aardkorst hoe warmer het wordt en hoe hoger de druk wordt. Gemiddeld neemt de temperatuur 3°C per 100 meter diepte. Bij Geothermie wordt er gesproken over een diepte van ongeveer 5 kilometer en volgens Strukton Workspere kan deze techniek in potentie in 10 – 20% van de totale energiebehoefte voorzien.
De warmte wordt onttrokken en in een machine omgezet in elektriciteit. De restwarmte welke overblijft na de ORC-machine wordt benut voor verwarming of om koude mee op te wekken middels absorptiekoelmachine(s). Wat daarna overblijft wordt weer teruggepompt in de aarde.
Een geothermische bron boren is in feite op dezelfde techniek gestoeld als het boren naar aardolie en aardgas. Het is in de praktijk mogelijk een gat te boren met een diameter van 6 meter doorsnede en een kilometer diep. Daarna is er ruimte om 24 gestuurde boringen in dezelfde schacht te verrichten in een soort spinnenweb onder deze schacht. Op deze wijze kan een geothermische bron worden verkregen van 240 MWthermisch. Hiermee kan tussen de 20 en 30 MWelektrisch worden opgewekt.
De grootste belemmering is in Nederland de Mijnwet. Tot aan 500 meter diep is het redelijk makkelijk om boringen uit te voeren. Dieper dan 500 meter boren dan bestaat een kans dat je op een aardolie of gasreservoir stuit, hiervoor moeten voorzieningen worden getroffen. De drukken en temperaturen worden hoger, hoeveelheid papierwerk en vergunningen nemen kwadratisch toe. Meerdere specialistische marktpartijen nodig. Financiers zijn nog huiverig om geld uit te lenen. Zo ook is er nog de lobby van aardoliemaatschappijen, publieke opinie en energiebedrijven. De aanloopkosten zijn hoog maar is de put eenmaal operationeel dan zijn de kosten laag te noemen.
Willen we onze milieudoelstellingen halen en belangrijker nog minder afhankelijk worden van olie- en gasproducerende landen, dan zullen we gezamenlijk de schouders eronder moeten zetten. Het gezegde: ‘Waar een wil is is een weg’ geldt ook voor deze techniek. Let wel: 99% van onze aardbol is warmer dan 100°C! Deze energie is niet zomaar op. En voor de mensen die tegen het oppompen van grondwater zijn, er is ook een gesloten loop mogelijk zoals ook toegepast bij bodemwisselaars. Dan halen we enkel de warmte weg en laten de grond met rust. De opbrengsten zijn dan weliswaar een stuk lager. Voor elke uitdaging is er een oplossing.
Tijdens IT Room Infra 2014 laat Raymond Raymond van der Tempel van Strukton Workspere en een specialist van Strukton Sustainable Energy de bezoekers in een lezing kennis maken met (ultra) diepe geothermie.