Tijdens de achtste editie van LabAnalyse wordt, voor én door analisten, een beeld geven van actuele ontwikkelingen in de praktijk van analytische laboratoria. Hierdoor kan de bezoeker direct praktijkkennis opdoen. Het lezingenprogramma geeft dit jaar invulling aan twee onderwerpen. Enerzijds de actuele ontwikkelingen binnen ‘Voeding’, waarbij voedselveiligheid uiteraard niet vergeten wordt. Sprekers van FrieslandCampina, Qlip, DSM en RIKILT vertellen over huidige labontwikkelingen in hun dagelijkse praktijk. Anderzijds worden de actuele ontwikkelingen in ‘Chemie & Milieu’ belicht, door partijen als ECN, VITO en
Het Waterlaboratorium.
Deze tweedeling wordt toegepast om de bezoeker een goed beeld te geven van huidige analyseontwikkelingen in diverse laboratoria. Door een kijkje bij andere labs via de lezingen, kunnen nieuwe ideeën voor het analyseren worden opgedaan. Naast het lezingenprogramma is ook een beursplein waar aanbieders van analyseapparatuur, reagentia, analyseproducten en labbenodigdheden, hun nieuwste producten tonen.
Verbeterde chromatografie leidt tot snellere dioxinebepaling
In mei 2013 werd bekend dat ongeveer 200 ton aan geëxporteerde zalm uit Zweden een hoge concentratie aan dioxine bevatte. Doordat dioxine in voedsel kankerverwekkend kan zijn en voor verminderde vruchtbaarheid kan zorgen, is de laatste jaren de bezorgdheid in Europa gestegen. De controles en metingen in diverse laboratoria zijn dan ook van belang om de veiligheid van de bevolking te waarborgen. Onderzoeker Jean-François Focant past multidimensionale chromatografie toe om gelijktijdig een aantal families van persistente organische verontreinigende stoffen te analyseren, waardoor tijdwinst in onder andere dioxineanalyse wordt geboekt. Op 1 oktober opent hij met een lezing “Dioxinen in ons voedsel: Waar zijn we 14 jaar na de Belgische kip-gate”.
Als afgestudeerde student ontwikkelde Jean-Francois Focant methoden die hielpen bij de metingen van het ongelooflijke aantal monsters uit de Belgische dioxinecrisis. Hij is blijven werken op dit gebied en heeft een analytisch schema dat het monster extractie, bereiding en analyse van dioxine 8-10 dagen is teruggebracht tot 24 uur ontwikkeld. Nog steeds heeft zijn onderzoek de focus op ontwikkeling en toepassing van snelle analytische methoden voor de meting van dioxinen en verwante verbindingen in de menselijke en levensmiddelen matrices. Op dit moment is hij universitair hoofddocent van biologische en organische analytische chemie aan de Universiteit van Luik, beter bekend als het Center for Analytical Research and Technology (CART). Tijdens zijn presentatie op LabAnalyse worden de huidige analysemethoden voor efficiënt toezicht belicht evenals de afstemming met EU-regelgeving en het toekomstperspectief. Meer weten en leren van deze expert, meldt u nu gratis aan via de registratiemodule.
Q-TOF brengt nieuwe dimensie in de GC/MS
Analyse van target en onbekende componenten in uitdagende gebieden als metabolomics, voedselveiligheid, natuurlijke producten, sportdoping, milieu, forensisch en energie onderzoek brengen complexe monsters met zich mee.
De Agilent’s 7200 Q-TOF GC/MS, met een hoog resolutie massa spectrometer, is speciaal ontworpen om de resultaten van deze analyses in kaart te brengen. Wanneer de massa’s van target-componenten vrijwel gelijk zijn of de matrix erg complex is, biedt het extra selectiviteit en gevoeligheid. Voor onbekende componenten is accurate massabepaling een verbetering om tot de juiste identificatie te komen. De combinatie van een quadrupool met een time-of-flight maakt MS/MS mogelijk. Dit geeft extra selectiviteit, aanvullende informatie bij structuur opheldering en verlaagt de chemische ruis.
De 7200 Q-TOF GC/MS combineert nieuwe ontwikkelingen met de kwaliteit van bestaande Agilent producten, zoals de 7890 Gaschromatograaf, de 6500 LC Q-TOF serie en de 7000 Triple Quadrupole GC/MS. Nieuw is de uitwisselbare ionen bron die de omwisseling van EI naar PCI/NCI mogelijk maakt zonder het vacuüm te breken. De INVAR vlucht buis biedt hoge resolutie en accurate massa over een breed massa bereik. De 7200 Q-TOF is uitgerust met moderne elektronica voor een hoog frequente sampling rate en een groot dynamisch lineair bereik van vijf decades. MassHunter MS software is ontwikkeld voor TOF en Q-TOF analyses vanaf instrument setup tot aan het resultaten rapport. Een nieuwe generatie Deconvolution software helpt om componenten snel en adequaat te identificeren en te kwantificeren.
België zegt Kjeldahl-stikstof vaarwel
De kj-N analyse is tijdrovend, neemt veel ruimte in en zorgt voor milieuschadelijk laboratoriumafval. Dat kan dus anders, door direct totaal stikstof te meten, dat normaal gesproken bepaald wordt door berekening van kj-N + N-NO3 + N-NO2. De kuvettentest voor totaal stikstof van HACH LANGE is zo goed uit de test gekomen dat diverse Belgische laboratoria overstappen naar deze methode. Reden is de enorme tijdsbesparing en vermindering van laboratoriumafval, terwijl de meetresultaten vergelijkbaar zijn. Een van deze laboratoria die de overstap heeft gemaakt is VITO. In 2012 hebben zij de totaal stikstofmetingen onder de loep genomen met een grootschalig ringonderzoek. Chris Vanhoof, werkzaam bij VITO, heeft deze metingen onderling vergeleken en de knelpunten gevisualiseerd. De resultaten presenteert ze in haar lezing tijdens LabAnalyse.
De kuvettentest voor totaal stikstof is eenvoudig te automatiseren met de laboratoriumrobot AP3900.
De robot zorgt voor de monstervoorbereiding, analyse en documentatie en is direct te implementeren in uw laboratorium en LIMS-systeem. Met de AP3900 kunnen ook parameters zoals ISO-CZV en totaal fosfaat uitgevoerd worden, zelfs met dertig analyses per dag al een goede investering. Het laboratoriumafval van de kuvettentest is niet alleen veel minder, maar wordt ook daadwerkelijk verwerkt en hergebruikt in het milieucentrum van HACH LANGE. Het laboratoriumafval van de kuvettentest is niet alleen veel minder, maar wordt ook daadwerkelijk verwerkt en hergebruikt in het milieucentrum van HACH LANGE.