Algen zijn snelgroeiende organismen die op basis van fotosynthese efficiënt voedingsstoffen uit water en koolstofdioxide vanuit de lucht benutten. Door cellen van algen gecontroleerd kapot te maken, is het mogelijk om waardevolle biomoleculen te verkrijgen. Deze kunnen na verdere scheidingen dienen als interessante bouwstenen voor chemicaliën en andere biomaterialen. Michel Eppink van Wageningen UR vertelt hoe deze bioraffinage in zijn werk gaat en op welke wijze analysetechnieken worden ingezet. Vervolgens toont Arthur Kroon van Algae Food & Fuel wat de verdere toepassingsmogelijkheden zijn.
Er zijn tienduizenden soorten algen op aarde met een grote variatie aan bijzondere en bruikbare bestanddelen. Algen kunnen grondstoffen leveren voor medicijnen, kleurstoffen, voeding, diervoeding en misschien zelfs brandstof. Door reststoffen uit industriële activiteit om te zetten in algenbiomassa is het mogelijk de uitstoot te verlagen en een deel van de fossiele koolstof bronnen te vervangen. In de presentatie van Algae Food & Fuel door Arthur Kroon worden de resultaten getoond van experimenten met de kweek van algen in proceswater van een brouwerij én worden de mogelijkheden van drijvende algenkweek besproken.
Bioraffinage van functionele biomoleculen (eiwitten, vetten, suikers) uit microalgen gebeurt via een geïntegreerd proces. Cellen worden gecontroleerd kapotgemaakt en waardevolle producten worden eruit gehaald. Vervolgens worden deze producten verder gescheiden en wanneer nodig volgt conversie: omzetting naar interessante bouwstenen zoals bouwstenen voor chemicaliën en andere biomaterialen.
Aan de hand van voorbeelden met diverse analysetechnieken laat Michel Eppink zien hoe de verschillende producten gemeten worden gedurende de bioraffinage.
Meer informatie over de lezingen kunt u hier vinden. U kunt zich, als eindgebruiker, via deze link GRATIS aanmelden voor een bezoek aan het LabAnalyse event.