Verontreinigingen in het milieu kunnen ongewenste effecten hebben op mens en ecosysteem. Echter zijn er vele duizenden contaminanten in het milieu te vinden. Maar hoe bepalen we nu welke stoffen de effecten veroorzaken? En hoe verbeteren we dit voor de toekomst, want de biobased economie is nu ook in volle gang. Enkele sprekers geven tijdens LabAnalyse aandacht aan de analytische kant van deze ontwikkelingen. Pim Leonards van Vrije Universiteit Amsterdam vertelt onder andere hoe effectgerichte analyses helpen bij het vinden van schadelijke stoffen.
Lees verder…
Effectgerichte analyse (EDA) is een van de technieken die al meer dan tien jaar gebruikt worden om schadelijke stoffen te meten. Aan de hand van een aantal voorbeelden (onder andere water, sediment, ijsberen) toont Pim Leonards de laatste ontwikkelingen op dit gebied, waarbij gebruik wordt gemaakt van bioassays, fractionering, chromatografie, massaspectrometrie en identificatie van stoffen.
Thijs de Kort van Grontmij kijkt heel sterk naar de effecten van verontreiniging in het milieu. Door in bodem- en wateronderzoek gebruik te maken van testen met organismen (onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden), de zogenaamde bioassays, om inzicht te krijgen in de effecten van (mengsels van) verontreinigingen in een milieumonster. In zijn presentatie wordt ingegaan op de complementariteit van chemische analyses en bioassays en worden een aantal praktijktoepassingen toegelicht.
Naast het speuren naar schadelijke stoffen in het milieu wordt ook gekeken hoe we het milieu beter kunnen beïnvloeden. De transitie naar een biobased economie is in volle gang, waarbij nieuwe normen komen, nieuwe brandstofmethoden, nieuwe wijze om warmte en elektriciteit te genereren. Maurice Hiemstra van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) verzorgt onderzoek ten behoeve van biogeen koolstofgehalte (ten opzichte van het fossiele koolstofgehalte), de Europese norm hiertoe is recentelijk afgerond. In de presentatie komen technische aspecten als bemonstering, sample opwerking, analyses, inter-laboratorium vergelijkingen en impact voor milieu en economie samen.
Meer informatie over de lezingen kunt u hier vinden. U kunt zich, als eindgebruiker, via deze link GRATIS aanmelden voor een bezoek aan het LabAnalyse event.