Dat koken ook kennis vergt van structuurformules bewijst
Pierre Wind, als afsluitende spreker van LabAnalyse introduceert hij het moleculair koken via een demonstratie. “Kijk, een kok is eigenlijk een wetenschapper. Veel koks zijn aan het uitzoeken en experimenteren. Ze zijn op zoek naar steeds weer nieuwe dingen. Je moet de chemische basis uiteraard goed uitleggen; vertellen dat er structuurformules zijn. Je moet weten wat een vetzuur is, of een eiwit en wanneer iets een vaste stof wordt of een gas. Dat soort kennis kun je gebruiken.” Deze kennis komt terug bij het moleculair koken, een nieuw onderdeel van koken dat de enthousiaste en energievolle chef-kok en docent beoefent.
Pierre Wind is jaren werkzaam geweest in sterren(Michelin)-zaken als Seinpost, Saur en Prinses Juliana te Valkenburg. Daarna jarenlang, als boegbeeld van de innovatieve keuken met restaurant ‘De Nas’ en daarna jarenlang werkzaam als chef-kok in restaurant September te Den Haag. Pierre heeft diverse prijzen gewonnen, onder andere ‘De Zilveren garde’.
Momenteel is hij actief als reizende chef-kok van locatie tot locatie, als recepten -en ideeënbank, en als kookdocent aan de Middelbare Hotelschool Mondriaan Horeca. Pierre verzorgt ook met enige regelmaat een aantal lessen voor de opleiding Hoge Agrarische School Den Bosch Food design. In 1997 werd hij bekend geworden met de serie De Eetfabriek (NPS), over voedsel en de voedselindustrie. Tevens is Pierre al jarenlang bezig met, o.a. het Voedingscentrum, Universiteit Wageningen en Innovatie netwerk Agro en groene ruimtes, zijn didactische smaaklessen, die op vele basisscholen worden gegeven. Het is dan ook Kikkûh dat het Ministerie van LNV de smaaklessen hebben omarmd. In 2011 kwam er een hoogtepunt bij, Pierre mocht smaaklessen geven in China.
Of op 1 oktober tijdens de lezing en demonstratie van het moleculair koken de smaak goed vertegenwoordigd blijft, mag u zelf beoordelen. Registreert u nu voor een gratis bezoek en zie deze topkok aan het werk.