De sprekers van het LabAnalyse event in de sessie ‘Voeding’ zoeken de uitersten op van de analysetechnieken. Binnen NIZO worden screening platforms ontwikkeld waarbij de uitdaging zit in snelheid, hoeveelheid maar ook kleine volumen en lage concentraties. FrieslandCampina stelt weer hoge eisen aan de robuustheid en selectiviteit van de analysemethoden voor een goede kwaliteit van kindervoeding. En bij de Wageningen UR wordt geëxperimenteerd met combinatie van diverse technieken, waarbij zowel de Maillard reactie als individuele peptides van complexe eiwitsamples in kaart worden gebracht.
Pieter Wierenga van Wageningen UR onderzoekt modificaties die gericht of ongewenst kunnen optreden in levensmiddelen en ingrediënten. Er is nog weinig begrip over de invloed van condities op dit soort reacties, wat deels komt door complexiteit van de samples en daarmee de analyse. Middels chromatografie en massaspectrometrie kan de eiwitmodificatie door Maillard reactie in kaart worden gebracht. Daarnaast is een andere methode opgezet om individuele peptides in de hydrolysaten te identificeren en te kwantificeren. Door analysetechnieken naast elkaar te combineren, wordt er meer kennis verkregen.
Bij FrieslandCampina is kwaliteitsborging van uiterst belang, doordat er in de markt nieuwe producten verschijnen op basis van voortschrijdend voedingskundig onderzoek. Hiervoor worden nieuwe analyse methoden ontwikkeld om kwaliteit van micro nutriënten (vitaminen, mineralen) in kindervoeding te controleren. Er worden hoge eisen aan de robuustheid en selectiviteit van deze analyse methoden gesteld. Hans Cruijsen zal aan de hand van enkele voorbeelden van vitamine onderzoek een beeld geven van de huidige praktijk in de kwaliteitscontrole en bijbehorende uitdagingen.
Wilma Wesselink & Catrienus de Jong van NIZO Food Research schetsen de uitdagingen van de analyses om aroma componenten in kaart te brengen. De perceptie van een bepaalde smaak wordt gevormd tijdens fermentatie door gisten of (melkzuur) bacteriën en verdere rijping, waarbij het gunstig is om een grote diversiteit van bacteriën stammen geselecteerd te hebben op gewenste productkenmerken. Hiertoe is op het NIZO een aantal screening platforms ontwikkeld: het NIZO Micro Dinner. De analyse van de verschillende key-aroma componenten is een echte uitdaging gezien de vereiste snelheid en hoeveelheid van analyses (> 500), de kleine volumina (5 ml) en de soms lage concentraties (µg/kg). De presentatie gaat in op resultaten van een vergelijkend onderzoek van verschillende snelle extractietechnieken in wijn.
Meer informatie over de lezingen kunt u hier vinden. U kunt zich, als eindgebruiker, via deze link GRATIS aanmelden voor een bezoek aan het LabAnalyse event.