De Nederlander raakt bekender met de mogelijkheden van onderzoek bij voeding. Voorbeelden zijn de hamburger van kweekvlees, de ontdekking van paardenvlees in vleesproducten, EHEC bacterie etc. Hoe dit allemaal onderzocht wordt, zal op 1 oktober tijdens in de lezingensessie van ‘Voeding & Voedselveiligheid’ tot uiting komen. Sprekers als RIKILT, CART, TLR en DSM belichten ontwikkelingen van analysemethoden voor voedselveiligheid. Terwijl KAHO, Qlip, en FrieslandCampina ingaan op kwaliteitsmetingen in voeding. Als letterlijke uitsmijter sluit topkok Pierre Wind de dag af door chemische te koken.
De sprekers geven vanuit hun analytische ervaring inzage in actuele ontwikkelingen op het lab, de wijze waarop zij de analyse inrichten en hoe ze tot accurate resultaten komen. Boeiend is dat door de diversiteit aan sprekers ook er analyses op diverse producten worden gedaan, variërend van babyvoeding, chocolade, eieren tot bier. Veelal worden massaspectrometrie methoden (van GC-MS, ICP-MS, SIFT-MS) toepast, om zo dioxine, aflatoxine, acrylamide en dergelijke te traceren. Het lezingenprogramma geeft een kijkje in de keuken, waardoor er wellicht nieuwe ideeën of aanpakken voor eigen analyses worden opgedaan. Welke direct in de praktijk besproken kunnen worden op het beursplein waar aanbieders van analyseapparatuur, reagentia, analyseproducten en labbenodigdheden, hun nieuwste producten tonen.
Inzage in hernieuwbare chemicaliën door biomassa
‘Terwijl zon, wind, water en aardwarmte bronnen voor hernieuwbare energie zijn, is biomassa de enige bron voor hernieuwbare chemicaliën. De omslag van olie- naar bioraffinage is dichtbij.’, stelt Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN). De mogelijkheden zijn divers zoals, biomassa ontleding door warmte (pyroloyse), gebruik van aquatische biomassa als algen en zeewier, fermentatieproducten van biomassa zoals de brandstof bio-ethanol. Ben van Egmond geeft namens ECN op LabAnalyse een schets van de mogelijkheden en de bijbehorende analytische uitdagingen.
Het Energieonderzoek Centrum Nederland ontwikkelt technologie voor het produceren van chemicaliën, biotransportbrandstoffen en materialen uit duurzame biomassa grondstoffen, zoals stro, hout en zeewier (bioraffinage). Vanuit deze grondstoffen kun je in principe dezelfde soort brandstoffen en chemicaliën maken als van aardolie. In een bioraffinaderij kunnen bijvoorbeeld verschillende natuurlijke reststromen, zoals grassen en restafval van gewassen en houtproductie, omgezet worden in chemicaliën, warmte, elektriciteit en andere producten. Een bioraffinaderij kan energetisch zelfvoorzienend zijn, wat leidt tot minder milieubelasting.
ECN beschikt over proefinstallaties om biomassa om te zetten in verschillende fracties en producten, waaronder olie, suikers en lignine. Daarnaast ontwikkelt ECN technologie om deze fracties naar transportbandstoffen en chemicaliën om te zetten. De R&D wordt in nauwe samenwerking met industrie in nationale en internationale onderzoeksprojecten uitgevoerd.
Veilig gebruik van waterstof als draaggas
Waterstof wordt beschouwd als het beste draaggas in gaschromatografie omdat het een snelle analyse, hoge efficiëntie, lagere kosten en een langere levensduur van de kolom oplevert. Met de DVLS3 Simply, Smart Sensor kan er overgeschakeld worden naar het gebruik van waterstof als draaggas voor GC analyses.
Door het continu monitoren van de waterstofconcentratie in de
GC oven en het automatisch overschakelen naar een alternatief draaggas in het geval van een waterstoflek, wordt ieder veiligheidsrisico voorkomen.
Het alarmniveau staat standaard op 25% LEL en kan eenvoudig aangepast worden. Zodra het waterstofniveau de grenswaarde overschrijdt genereert de DVLS³ Simply, Smart Sensor een optisch en akoestisch alarmsignaal en stuurt het een SMS alarm voor mobiele apparatuur. Door het unieke design van de control-unit is het zelfs mogelijk om meerdere sensoren te combineren, met een maximum van vier stuks. Sluit bijvoorbeeld vier waterstofsensoren aan voor meerdere GC’s of meerdere sensoren op één GC. Er is keuze uit onder andere sensoren voor het meten van temperatuur, barometerdruk, niveau (vloeistof) en waterstof. Ook een waterstoflekzoeker behoort tot de mogelijkheden.
Lage TOC en TN concentraties nauwkeurig bepalen
De nieuwe generatie van de TOC/TN analyzer,
van Skalar Analytical, werkt volgens een hoge temperatuur katalytische verbranding techniek en beschikt over een modulair ontwerp waardoor men eenvoudig de verschillende componenten TC, TIC, TOC, DOC, NPOC, TN en NO3+NO2 met uitstekende nauwkeurigheid kan bepalen. Dit laatste ontwerp is ontwikkeld conform de wensen van de gebruikers met de laatste technologische technieken. Hierdoor kunnen lage TOC en TN concentraties in zeer zuiver water zoals farmaceutisch- en drinkwater nauwkeurig worden bepaald. Daarnaast is hij ook uitermate geschikt voor grondextracten, afval-, oppervlakte- en zeewater analyses.
De TOC/TN analyzer kan men zowel als een stand-alone analyzer laten functioneren door de monsteraanvoerslang handmatig in de oplossingen te brengen voor de gewenste analyses.
Voor grotere aantallen monsters is een random-access monsternemer beschikbaar voor een complete automatisering van de TOC en TN analyses. De monsternemer is verkrijgbaar met verschillende typen monstercarrousels die verschillende maten monsterbuizen en monstervolumes hebben. Automatische monstervoorbereiding voor de NPOC analyse ontbreekt natuurlijk niet en vindt plaats als het voorafgaande monster wordt gemeten. Hierdoor gaat geen kostbare analysetijd verloren.