LC-MS wordt gebruikt voor een grote verscheidenheid aan toepassingen. Tijdens LabAnalyse 2017 komen de mogelijkheden van LC-MS uitgebreid aan de orde. Benno Ingelse van Q2 Solutions spreekt over de rol van hoge resolutie LC-MS ter ondersteuning van pharmaceutisch klinisch onderzoek. Frédérique van Holthoon van Triskelion Zeist vertelt over de ontwikkeling van een LC-MS methode voor de selectieve bepaling van collageen types in weefsels. Krijn Dekens van het Martini Ziekenhuis bespreekt snelle, routinematige toxicologische screening met behulp van LC-MS technologie.
De laatste jaren is er een belangrijke trend waarneembaar in de farmaceutische industrie waarbij er meer nadruk ligt op de ontwikkeling van therapeutische eiwitten (NBE’s of new biological entities), ten opzichte van de ontwikkeling van de “klassieke” drugs (NCE’s, new chemical entities). Daarnaast wordt er meer en meer gebruik gemaakt van biomarkers om (ondermeer) de effectiviteit van deze medicijnen in kaart te brengen. Van oudsher is de kwantificering van eiwitten het terrein van ligand binding assays (LBA’s, ELISA). Met de stormachtige ontwikkelingen op het gebied van massaspectrometrie is inmiddels LCMS, en met name “accurate massa”, nano-LC/MS een prima, een complementair alternatief geworden. Benno Ingelse van Q2 Solutions bespreekt het gebruik van deze geavanceerde analytische technieken, de voor- en nadelen, en applicatie in farmaceutisch klinisch onderzoek.
Triskelion heeft een LC-MS methode ontwikkeld om verschillende collageentypen in weefsels te bepalen. De grootste uitdagingen waren 1) het oplossen van cross-linked collageen om verdere monsterbewerking mogelijk te maken en 2) het identificeren van unieke target peptiden voor elk collageentype. Na uitvoerige methodeontwikkeling op basis van experimentele en theoretische data werden signature peptiden toegekend voor collageen 1α1, 3α1, 4α1, 5α1 en 6α2 (muis). Verschillende weefsels zoals long en nier werden na voorbewerking gedigesteerd met trypsine. De ontwikkelde methode kan meer inzicht geven in de rol van collageensamenstelling bij diverse ziektes (bijv. fibrosis). Frédérique van Holthoon van Triskelion Zeist vertelt alle ins en outs.
Gebruikelijke (snel)testen voor toxicologische screening richten zich vaak op de klassieke “drugs of abuse”. Vaak is echter een uitgebreidere screening gewenst, bijvoorbeeld bij personen die een zelfmoordpoging hebben ondernomen of bij drugs- en geneesmiddelenmisbruik met een onverklaard klinisch beeld. Ook bij post-mortem onderzoek levert uitgebreide toxicologische screening vaak verassende resultaten op. Een geschikte methode voor toxicologische screening kenmerkt zich door eenvoudige monstervoorbereiding, korte analysetijd en robuuste, semi-kwantitatieve uitkomsten. Onderdeel ervan is een uitgebreide bibliotheek die eenvoudig uit te breiden is en die zowel geneesmiddelen als metabolieten bevat. Eenvoudige overdracht van (sub)bibliotheken naar andere labs is daarbij een groot voordeel. Door gebruik te maken van LC-MS³ chromatografie blijkt een dergelijke methode binnen handbereik te zijn. Krijn Dekens bespreekt dit tijdens zijn presentatie.
Schrijf nu in voor een bezoek aan LabAnalyse en blijf op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van LC-MS.