Dankzij nieuwe ontwikkelingen in vloeistofchromatografie en hoge resolutie massaspectrometrie is het mogelijk om meer informatie uit watermonsters te halen. De drinkwatersector gebruikt deze technieken al bijna 10 jaar en optimaliseert ze voor de watermonsters met zeer lage concentraties van uiteenlopende stoffen. Ton van Leerdam werkzaam bij KWR vertelt over de technieken en het gebruik van de data die is opgebouwd, waardoor breed gescreend kan worden. Bob van Bijnen van Waterapplicatiecentrum schetst hoe de verschillende technieken als IC, HPLC en TOC worden toegepast bij hergebruik van water voor kassen.
Een combinatie van vloeistofchromatografie, hoge resolutie massaspectrometrie en software om grote hoeveelheden meetgegevens te interpreteren, wordt gebruikt om een breed pallet chemische stoffen in lage concentraties in water aan te tonen. Doordat in de drinkwatersector en bij KWR deze technieken al bijna 10 jaar worden gebruikt en geoptimaliseerd, is er veel data-informatie verkregen. Brede screening helpt waterbedrijven bij het monitoren van de waterkwaliteit en tijdig reageren op veranderingen. Ook biedt brede screening een ander voordeel: je kunt ermee in het verleden kijken. Inmiddels zijn er enorme databanken opgebouwd met meetgegevens van watermonsters uit de afgelopen jaren. Wanneer er nu een probleemstof opduikt, kan wel gericht gezocht worden naar de aanwezigheid van die stof in eerdere monsters. Ton van Leerdam licht toe hoe het onderzoek en de data bij huidige onderzoeken worden ingezet.
Voor afvalwater van kassen is ‘de probleemstof’ bekend, namelijk de gewasbeschermingsmiddelen moeten getraceerd worden. Dit vraagt een nauwkeurig onderzoek waarbij gebruik is gemaakt van membraantechnologie in combinatie met UV/H2O2 om macro- en microverontreinigingen te verwijderen. Om het gehele behandelingsproces goed in kaart te brengen worden technieken ingezet als IC, HPLC en TOC om de verschillende componenten te analyseren. Bob van Bijnen van Waterapplicatiecentrum vertelt hoe dit onderzoek tot stand is gekomen.
Meer informatie over de lezingen kunt u hier vinden. U kunt zich, als eindgebruiker, via deze link GRATIS aanmelden voor een bezoek aan het LabAnalyse event.