Veranderende regelgeving, technologische innovaties en vernieuwing door onderzoek zijn invloeden op de huidige analytische metingen. De lezingen in de sessie Chemie & Milieu geven op kritische wijze inzicht in deze invloeden. Invloed vanuit onderzoek tonen Professor Peter Schoenmakers van Universiteit van Amsterdam en Chris Vanhoof van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) in hun presentaties. Bij de lezing vanuit Alcontrol worden de gevolgen van veranderende regelgeving voor het milieulaboratorium belicht. Albemarle, ECN en Het Waterlaboratorium presenteren de dagelijkse uitdagingen bij analysemetingen.
Professor Peter Schoenmakers vertelt over de trends van vloeistofchromatografie welke steeds efficiënter en selectiever wordt, denk ook aan tweedimensionale systemen. Toekomstige verbeteringen worden in zijn presentatie verder uitgediept. Bij VITO is onderzoek gedaan naar verschillende methoden voor bepaling van stikstof in afvalwater, waarbij de methoden varieerden van eenvoudig naar geautomatiseerd.
De evaluatie van deze vergelijking en opgedane knelpunten gaven nieuwe inzichten. Deze worden op
1 oktober gedeeld met de aanwezigen in de zaal. Ook de presentaties van Alcontrol, Albemarle, ECN en
Het Waterlaboratorium verlenen inzage in analytische werkzaamheden en ontwikkelingen. Gedurende de pauzemomenten is het mogelijk om met ruim twintig bedrijven in contact te komen over huidige en toekomstige technologische mogelijkheden die zij bieden. Deze aanbieders maken het gezamenlijk mogelijk dat u deze dag gratis kunt beleven, aanmelden kan via deze registratielink.
Zonder chemie kun je niet koken
Een uitspraak van topkok Pierre Wind die het LabAnalyse evenement op culinaire wijze zal afsluiten. In zijn pleidooi over én demonstratie van moleculair koken zal hij ingaan op verschillende chemische reacties, die op een slimme wijze bij het koken ingezet worden. Maar ook nieuwe vindingen passeren de revue zoals bestaande groenten door chemisch inzicht aangepast een erwt-expresso of tomatenexplosie.
Of de smaken goed vertegenwoordigd blijven, mag u tijdens de demonstratie uiteraard zelf beoordelen.
Pierre Wind stelt vast dat veel koks als “wetenschappers” aan het uitzoeken en experimenteren zijn en hierbij moet je de chemische basis uiteraard goed uitleggen. “Laten zien en vertellen dat er structuurformules zijn. Je moet weten wat een vetzuur is, of een eiwit en wanneer iets een vaste stof wordt of een gas. Dat soort kennis kun je gebruiken.” Deze kennis komt terug bij het moleculair koken, een nieuw onderdeel van koken dat de enthousiaste en energievolle chef-kok en docent introduceert, demonstreert en beoefent.
Ergonomie of automatiseren
Gilson blijft innoveren op het gebied van manuele en automatische vloeistofverplaatsing. De pipetmanserie is de laatste jaren verder uitgebreid. De robuustheid en degelijkheid is bewaard gebleven in de nieuwe modellen G en L maar de ergonomie is sterk verbeterd! Dit heeft als resultaat gehad dat de Pipetman L nu een pipetteerkracht kent die onder de 4 Newton ligt. Van deze L-serie is nu ook een Fixed versie (vast volume) ontwikkeld. Kortom:
kom eens proberen en laat de pipet het werk eens voor u doen.
De ultieme multichannel pipet de PlateMaster maakt het mogelijk om met enkele handelingen een 96-wells plaat te vullen of over te zetten naar een andere 96-wells plaat. De handmatig opererende
96 kanaals pipeteerkop met ergonomisch design maakt bediening voor iedereen mogelijk met minimale training. In combinatie met de Gilson Diamond tips geeft de PlateMaster snelle, nauwkeurige en reproduceerbare resultaten. Met de unieke 384-well plaat adapter kan binnen enkele minuten een 96 well plaat overgezet worden in een 384-well plaat. Voor volledige automatisering biedt Gilson verschillende oplossingen: Van het realiseren van verdunningen tot SPE, van compacte autosamplers tot uitgebreide HPLC systemen. De volgende generatie van deze pipetteerrobots staat op het punt de markt op te komen. Deze combineert de Gilson multichannel pipet met een compact robotsysteem. Kom langs voor een voorproef van de PipetMax.
Gepatenteerde ‘in-tip’ methode voor DNA/RNA en eiwit kwantificatie
De Picodrop Cube Microliter Spectrophotometer met unieke gepatenteerde ‘in-tip’ technologie stelt de gebruiker in staat om snel en eenvoudig UV-absorptie te meten direct door de pipettip. De geavanceerde technologie die wordt gebruikt om de UVpette tips te maken verzekert nauwkeurige UV-absorptie metingen tussen 220nm en 950nm. Dit maakt de Picodrop Cube ideaal voor DNA/RNA en eiwit kwantificatie. Aan de hand van de gebruiksvriendelijke software kan er gemakkelijk gewisseld worden tussen protocollen. De software berekent automatisch alle benodigde waardes, zoals (kleur)concentraties en puurheidsratio’s. De Picodrop Cube en andere innovaties zijn te zien in de NovaVeth stand op LabAnalyse 2013.